Üzleti lehetőségek magyar vízipari cégeknek Peruban

Üzleti lehetőségek magyar vízipari cégeknek Peruban

Üzleti lehetőségek magyar vízipari cégeknek Peruban

Üzleti lehetőségek magyar vízipari cégeknek Peruban 2021/04/08
Üzleti lehetőségek magyar vízipari cégeknek Peruban 08:21

2021. március 29-én Raúl Salazar Cósio Perú Magyarországra akkreditált Nagykövetének felkérésére Dr. Sztranyák József a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara GSZT Tagozatának elnöke, Latin-amerikai térség iránt felelős vezetőjének, Dr. Steier József, valamint  Babák Péter, a Nemzetközi Kapcsolatok Iroda munkatársának közreműködésével szervezett keretek között, szinkrontolmácsolás mellett, a BKIK 7 fő részvételével képviseltette magát a perui árvízvédelmi online konferencián.

A virtuális workshop célja volt, hogy egy nemzetközi road-show keretében a külföldi vállalatok megismerjék azokat a megpályázható perui Alert System projekteket, amelyekkel az ország kritikus területein található folyók korai ellenőrzését, a körzetek árvízvédelmét kívánják biztosítani. Ezek a projektek és az El Niño jelenség által sújtott területek helyreállítására, a jelenség hatásainak enyhítésére irányulnak. Különösen a Peru északi részén 2017-ben bekövetkezett áradásokat kívánják 7 körzetre kiterjedően megelőzni, illetve a jövőre nézve komplexen kezelni. 

A témában kiírásra kerülő pályázati felhívásokat a Perui Újjáépítési Hatóság (ARCC) hirdeti meg. Ehhez előzetesen regisztráció (prequalification) szükséges. A projektek kormányok közötti (G2G) megállapodások keretében zajlanak, kormányzatilag támogatottak és kormányváltás esetén is biztosítottak. A pályázat végeredményét június 30-án hirdetik ki, minden szükséges határidőről a BKIK-n keresztül a szervező partner szívesen ad felvilágosítást. A pályázat nyitott és az érdeklődőnek biztosítják a helyszíni bejárást is. A projekt elemei közé tartozik a korai árvízveszély felismerése céljából egy ’árvízvédelmi riasztórendszer kiépítése’ - beleértve radarrendszert és vészhelyzetben dolgozó operációs rendszert - a folyópartok, gátak védelme gátépítések révén, ezt követően erdősítés.

A konferencián partnerként részt vett dr. Steier József, a BKIK Nemzetközi és Külgazdasági Kollégiumának tagja, akinek több mint egy évtizedes munkásságának témaköréhez szorosan illeszkedtek az elhangzottak. Jelen volt  Jarolics Béla és Máriaföldy Miklós az ITRDP (5 ország integrációjában megvalósuló Tisza folyó vízvédelmi program) menedzserei és Tombácz Endre akinek cége a hazai állóvizeink védelmi rendszerei kidolgozásának szakértelmével foglalkozik, elsősorban a Duna-Tisza Hátság ivóvízkészletének a megóvásában, a szennyezett élővizek tisztításában (pl. arzén és egyéb fémtartalom ártalmatlanításában) érdekelt.

Jelezte még a téma iránti érdeklődését Dr. Tombácz Endre ÖKO Zrt vezérigazgatója is. A konferencián megfigyelőként a Kristály Kft. képviseletében részt vett Bornemisza Miklós is, a BKIK Nemzetközi és Külgazdasági Kollégiumának alelnöke. 

A konferencia végén több fejlesztő cég jelezte, hogy érdekelt a nemzetközi programokban való részvételben. Így például Jarolics Béla annak a nemzetközi szakértő teamnek a tagja, akik a pandémia után 2022. évben 25 országot meglátogatva felmérik a folyók állapotát és a beavatkozási lehetőségeket a vízminőség javítása érdekében. 

A virtuális workshopról tájékoztatást kapott a perui magyar nagykövetség külgazdasági attaséja Székely Edit, aki szükség esetén a helyszínen tud majd segíteni a magyar cégeknek a projektek megvalósításában.