Vállalkozói fórum a II. kerületi Margit-negyed fejlesztésére

Vállalkozói fórum a II. kerületi Margit-negyed fejlesztésére

Vállalkozói fórum a II. kerületi Margit-negyed fejlesztésére

Vállalkozói fórum a II. kerületi Margit-negyed fejlesztésére 2021/12/21
Vállalkozói fórum a II. kerületi Margit-negyed fejlesztésére 08:31

2021. december 08-án a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) II. Kerületi Tagcsoportja és a II. kerületi Önkormányzat közösen szervezett egy vállalkozói fórumot virtuális kerekasztal beszélgetés formájában. A megbeszélés célja a kerületi Margit körút és környéke fejlesztési lehetőségeinek áttekintése, valamint a helyi vállalkozások lehetőségeinek feltárása az érintettekkel a 2020-ban indított Margit-negyed projekt és a Fény-utcai piac vonatkozásában.

Egyre több kerületben azonosítanak olyan népszerű területeket, amelyeket tudatos fejlesztéssel kulturális, szolgáltatói és kiskereskedelmi központokká alakítanak. A városvezetés és a helyi vállalkozók összefogásával így ezeknek a területeknek komolyabb érdeklődést generálnak az adott kerület és a főváros lakossága részéről, mint ahogy történt a Ráday utcában, a Bartók Béla úton, vagy akár a Falk Miksa utca környékén és ezt tervezik most a II. kerületi Margit körút vonzáskörzetében is.

2021. december 08-án a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) II. Kerületi Tagcsoportja és a II. kerületi Önkormányzat közösen szervezett egy vállalkozói fórumot virtuális kerekasztal beszélgetés formájában a II. kerületi Önkormányzat vezetői és képviselői, a BKIK vezetői és képviselői, valamint meghívott szakértők és vállalkozások képviselői részvételével. A megbeszélés célja a kerületi Margit körút és környéke fejlesztési lehetőségeinek áttekintése, valamint a helyi vállalkozások lehetőségeinek feltárása az érintettekkel a 2020-ban indított Margit-negyed projekt és a Fény-utcai piac vonatkozásában.

Habár a koronavírus járvány alatt az Önkormányzat számos területen igyekezett támogatni a helyi vállalkozásokat, így ingyenes hirdetési lehetőségeket biztosítottak, bérleti díjkedvezménnyel, vagy bezárt üzletek esetén annak teljes elengedésével, vagy ingyenes tesztelési lehetőség biztosításával segítettek, mégis számos kiadatlan üzlethelyiség van mindkét fókuszált területen. Az Önkormányzat folyamatosan keresi a hatékony párbeszédet a helyi vállalkozásokkal, valamint a helyi lakosokkal is annak érdekében, hogy ezekben a hagyományosan kiskereskedelmmel foglalkozó városrészekben az üresen álló üzlethelyiségek újra megteljenek élettel és forgalomvonzó kereskedelmi, kulturális üzletek találnának otthonra. Ezt erősítette meg Őrsi Gergely polgármester a résztvevőkkel és egyben kérte a BKIK közreműködését a helyi KKV-szektor megszólításában: „szeretnénk létrehozni egy olyan közösségi modellt, amit az Önkormányzat, a vállalkozók és a magánszféra közösen valósít meg. A lényeg az együtt gondolkodás, tervezés és a közös cselekvés.” 

A BKIK II. kerületi Tagcsoportjának munkatársai a helyi vállalkozások bevonásával és az Önkormányzat képviselőivel közösen dolgoznak a két kereskedelmi övezet hasznosításán. Emellett a kamara által működtetett Kibérelem.hu felületen, amely az üresen álló, kereskedelmi célú  helyiségek kiadását segíti, megtalálhatóak a Margit-negyed és a Fény utcai piac kibérelhető helyiségei is.

A BKIK Bevásárló és Tematikus Utcák Menedzsment programja is népszerűsíti az Önkormányzat kezdeményezéseit. Ennek a kezdeményezésnek kiemelt célja, hogy vállalkozói összefogással, a civil és intézményi érdekekkel összhangban az egyes városrészek kereskedelmét, turizmusát és szolgáltatás hálózatát fejlessze, fenntartható, környezetet megóvó vagy épp javító módon. Olyan már működő utcák jó gyakorlatait is fel tudják itt használni, mint a VI. és VII. kerületi KultUnio Negyed, a Ráday Soho, vagy a Bartók Béla Boulevard.

A Margit körút és környékének fejlesztésére 2020. januárjában indították el a Margit-negyed projektet önkormányzati ingatlanok hasznosításával. A helyi kiskereskedelem és szolgáltatóipar ösztönzése mellett a projektnek  kulturális fókusza is van. Olyan inkluzív márka felépítésébe kezdtek, amelyben a program szervezőit helyi ismert személyek, vállalkozások és lakosok is segítik a közösségi média kommunikációban. A következő időszak feladata az olyan platformok létrehozása és megerősítése, ahol ezek a helyi szereplők egymásra találhatnak és a potenciális együttműködők között megindulhat a produktív munka – mondta el Ongjerth Dániel, a Margit-negyed projekt szakmai vezetője.

Az Önkormányzat és a BKIK II. kerületi Tagcsoportjának tervei egy másik kapcsolódó területen is megtalálták a közös fókuszt: olyan közösségi tér létrehozását, amely iparosok és kereskedők házaként adna otthont kézműveseknek, iparművészeknek és szolgáltató műhelyeknek. Mint Keszthelyi Péter, tagcsoport elnöke, a vállalkozói fórum szervezője elmondta, „a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara úgy szeretné segíteni a kerületi vállalkozásokat, hogy azok bevonásával alakuljon a kerület olyanná, amilyennek az ott dolgozók és élők látni szeretnék.” Ehhez várják a javaslatokat bármely, a fejlődésben érdekelt szereplőtől.