Változások a tanulóképzésben - konferencia összefoglaló

Változások a tanulóképzésben - konferencia összefoglaló

Változások a tanulóképzésben - konferencia összefoglaló

Változások a tanulóképzésben - konferencia összefoglaló 2021/05/20
Változások a tanulóképzésben - konferencia összefoglaló 14:21

A szakképzést érintő jogszabályi módosítások a 2020/2021-es tanévben induló szakmai képzésben mind a technikumi, mind a szakképző évfolyamokon alapvető változásokat hoztak.

A képzés struktúráján túl, ez évtől megváltozott a korábban sok éven át alkalmazott tanulószerződés rendszere, és helyébe lép a szakképzési munkaszerződés, amely nemcsak nevében, hanem a gyakorlati és elméleti képzés tartalmában is változásokat hoz.

Jelentősen megváltozik a tanulók pénzbeli juttatása és a képzések állami támogatása is.

Akik duális képzőként tanulókat fogadnak, egy tájékoztató jellegű kalkulátor segítségével meg tudják határozni, hogy mekkora összegű adókedvezményre és költségekre számíthatnak 2021-ben: Normatíva- és költségkalkulátor

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozata, III. Kereskedem, Kereskedelmi Szolgáltatás és IV. Kiskereskedelem, E-kereskedelem Osztálya felismerve a gyakorlati képzőhelyek bizonytalanságát, az új szabályozás bemutatására nagy sikerű konferenciát szervezett 2021. május 13-án az on-line térben, amelyen közel 100-an vettek részt. 

A konferencia előadói voltak Dr. Hafiek Andrea kancellár asszony, Budapesti Komplex Szakképzési Centrum, Nádori Judit szakképzési vezető, BKIK, Ádám Gergő duális képzési tanácsadó, BKIK, dr. Bódi Viktória mb. főtitkárhelyettes, BKIK. A konferencia háziasszonya és moderátora Szatmáry-Jähl Angéla tagozati elnök asszony volt. 

Dr. Hafiek Andrea kancellár asszony előadásában hangsúlyozta, hogy az új rendszer előnye, hogy nem válik el az elmélet és a gyakorlat. Összehasonlította a régi tanulószerződéses rendszert, az új munkaszerződéses feltételekkel, beszélt az ágazati képző központok létrehozásának feltételeiről, lehetőségeiről és modelljeiről. Kancellár asszony konkrét példán, matematikailag bebizonyította, hogy a vállalkozásoknak továbbra is megéri, sőt az új rendszerben talán még jobban megéri részt venniük a gyakorlati képzésben. Előadás

Nádori Judit, a BKIK szakképzési vezetője statisztikailag is bizonyította, hogy a középfokú oktatásban a technikumok, szakgimnáziumok szerepe, súlya nő. Az Oktatási Hivatal legfrissebb adatai szerint idén 10%-os a növekedés a szakképzést választók számában tavalyhoz képest, a nyolcadik évfolyam után legtöbben technikumokban tanulnak tovább, 37 százalék gimnáziumban és szakgimnáziumban, 63 százalék technikumban, szakképző iskolában vagy szakiskolában. Nádori Judit ezután ismertette a kamara szerepét az oktatásban, majd kitért a duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi feltételeire. Felhívta a vállalkozók figyelmét a gazdálkodó szervezetek szakképzésben való részvételének fontosságára, és a kamara által ebben nyújtott segítségre. Minden vállalkozó, aki a duális képzés lehetőségén gondolkodik, ennek kivitelezésében személyre szabott tanácsadást kap, amennyiben jelzi szándékát a tanacsadok@bkik.hu e-mail címen. Előadás

Ádám Gergő, a BKIK duális képzési tanácsadója prezentációjában összefoglalta a duális szakképzésben résztvevő vállalkozások számára érvényesíthető, 2021 évre hatályos adókedvezményeket. Konkrét példán mutatta be a vállalkozások bruttó kötelezettség csökkentésének számítását, a munkaszerződéssel foglalkoztatott tanulók esetében. Előadás

Dr. Bódi Viktória, a BKIK megbízott főtitkárhelyettese a tanulóval kötendő munkaszerződésről beszélt. Elmondta, hogy az új rendszerben tanulói és munkajogi jogviszony jött létre a felek között, munkabér jár a tanulónak, kötelező a cégnél egyébként szokásos juttatást neki is megadni, és pihenőnap, szünet helyett szabadságot kap.  A tanulóval munkaszerződés 15 éves kortól, tehát 10. (II.) évfolyamtól köthető. Prezentációjában konkrét munkaszerződés mintát is bemutatott. Előadás

Az előadások után felkért szakértőink három különböző munkacsoportban, oktatási, vendéglátóipari és kereskedői gyakorlati képzőhely chatszobában vitatták meg szakterületük problémáit, javaslatait. A megbeszélések eredményét megosztották a konferencia résztvevőivel.

Földi Krisztina az oktatási szakértői csoportban elhangzottakat foglalta össze. Elmondta, hogy maximális a bizonytalanság, a tanulókat nem tudják szakmai gyakorlatra kihelyezni. Ennek oka a cégek elbizonytalanodása, amelyek az iskolától várják el a képzési anyagok kidolgozását.

Kovács László, a vendéglátás szakmai csoport nevében teljes tudatlanságról és tájékozatlanságról tudott beszámolni. Az új rendszer nem ismert a vállalkozások előtt, mérhetetlen adminisztrációt jelent az amúgy is kivéreztetett vendéglátóipari vállalkozók számára. Bizonytalanságot okoz az is, hogy korábban sem tudtak az iskolák mindig tanulót adni a vállalkozók kérésére.

A kereskedő szakmai csoport nevében Kosik Ádám szintén a túlzott adminisztrációs terhet emelte ki, ami az egyéni vállalkozók számára túlzott igénybevételt jelent. Dr. Hafiek Andrea válaszában elmondta, hogy az adminisztrációt az ágazati képző központok átvállalhatják a tagjaiktól, valószínűleg ezek alapítása lehet a megoldás.

A résztvevők megállapodtak, hogy a megkezdett tanácskozást folytatni fogják.