Vámháborúba kezdett Koszovó

Vámháborúba kezdett Koszovó

Vámháborúba kezdett Koszovó

Vámháborúba kezdett Koszovó 2018/11/29
Vámháborúba kezdett Koszovó 09:15
A kereskedelmi harc első lépéseként Koszovó november 6-án 10 százalékos vámtarifát vetett ki a Szerbiában, valamint Bosznia-Hercegovinában gyártott és onnan importált termékekre.
 
A teher a multinacionális cégek termékeit nem érintette. Az intézkedés óta eltelt napokban már mintegy 300 ezer euró vámot vetettek ki a szerb és a bosznia-hercegovinai termékekre. Két héttel később, november 21-én a koszovói kormány egyhangú döntéssel, azonnali hatállyal 10 százalékról 100 százalékra módosította a vámtarifát. A döntést azzal indokolták, hogy megítélésük szerint Szerbia nem ismerte el a koszovói eredet-és biztonsági tanúsítványokat, akadályozta az Európába irányuló tranzitforgalmat, illetve nem vám jellegű akadályokat állított a koszovói exportőrök elé. Endrit Shala koszovói kereskedelmi és ipari miniszter szerint Bosznia-Hercegovina is hasonló lépésekkel akadályozta a koszovói exportot.
 
A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara értékelése szerint nehéz megjósolni, hogy az intézkedés mennyi ideig marad érvényben. Azonban addig, amíg a szabályozás nem változik, a koszovói importőrök kénytelenek lesznek vagy drágábban vásárolni Szerbiából, vagy más forrásból kiváltani az onnan behozott terméket. Ez a helyzet a magyar exportőr cégek számára különleges lehetőséget jelenthet termékeik elhelyezésére a koszovói piacon.