Véget ért a BKIK közösképviselő-képzése

Véget ért a BKIK közösképviselő-képzése

Véget ért a BKIK közösképviselő-képzése

Véget ért a BKIK közösképviselő-képzése 2022/01/20
Véget ért a BKIK közösképviselő-képzése 12:45

Január 8-án a résztvevők sikeres vizsgájával befejeződött a BKIK közösképviselő-oktatása. A nagy érdeklődésre való tekintettel a kamara idén legalább még egy alkalommal elindítja a képzést.

A keddi vizsgán olyan kérdésekről adhattak számot a résztvevők, mint a közösképviselői munka ellátásához szükséges dokumentumok ismerete, a vizesedéssel és egyéb állagmegóvással kapcsolatos kompetencia kérdések, vagy a társasházi könyveléssel kapcsolatos követelmények. A képzés vezetője Kovács János, a BKIK XXIII. Ingatlanforgalmazás,- hasznosítás, Ingatlan Vagyonkezelés osztályának alelnöke volt.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal által engedélyezett közösképviselő-képzésén a társasházak üzemeltetéséhez szükséges általános, jogi, műszaki és gazdasági ismereteket sajátíthatják el a résztvevők:

  • vezetői készség (pl. kommunikációs-, konfliktuskezelési- együttműködési készségek, problémaorientáció és kreativitás, szakmai tekintély)
  • műszaki ismeretek (épületszerkezeti, épületgépészeti, épületvillamossági, építéstechnológiai, üzemeltetési ismertek)
  • közgazdasági ismeretek (társasház gazdálkodás-, bank-, biztosítási ismeretek, pályázati lehetőségek ismerete, befektetési és beruházási ismeretek)
  • jogi ismeretek (jogi képviselet ellátásához szükséges társasház jog, végrehajtási, bírósági, békéltetői testület, Ptk., Btk., vállalkozás jog, stb.) elsajátítása.

A továbbképzésre azért van szükség, mert hamarosan csak megfelelő szakmai tudás birtokában láthatók majd el a közösképviselői feladatok: szigorú törvényi kötelezettségek lépnek ugyanis érvénybe 2023 májusától. Ilyen például a nyilvános közzétételi kötelezettség, a közös képviselők, illetve tisztségviselők kötelező regisztrációja, a nyilvános mérlegbeszámoló vagy a közösképviselők várható anyagi felelőssége.

A kurzus folytatásáról a BKIK a későbbiekben részletes tájékoztatást ad.

A képzés weboldala: https://kozoskepviselokepzes.bkik.hu/