Véget ért a Bridge to Benefits Mesterkurzus: Indulnak az innovatív, fenntartható együttműködések

Véget ért a Bridge to Benefits Mesterkurzus: Indulnak az innovatív, fenntartható együttműködések

Véget ért a Bridge to Benefits Mesterkurzus: Indulnak az innovatív, fenntartható együttműködések

Véget ért a Bridge to Benefits Mesterkurzus: Indulnak az innovatív, fenntartható együttműködések 2021/06/30
Véget ért a Bridge to Benefits Mesterkurzus: Indulnak az innovatív, fenntartható együttműködések 13:47

 

Nagyszabású pitching eseménnyel és sajtókerekasztallal zárult a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Projektmenedzsment Irodája által megvalósított, inkubációval egybekötött, hathetes mikro-, kis- és középvállalkozások számára nyújtott workshop sorozata. A vezető hazai nagyvállalatok és civil szervezetek összefogásával május végén elindult Bridge to Benefits – Mesterkurzus felelős vállalkozásokért célja az volt, hogy gyakorlati képzéssel fejlessze a kkv-szektorban a környezeti vagy társadalmi szempontból is hasznos, fenntartható üzleti tevékenységet. A kurzuson való részvételre a februárban közzétett nyílt pályázati felhívás keretében 14 nyertes kkv kapott lehetőséget.

A Bridge to Benefits Mesterkurzus május 27-i indulásával a résztvevő kkv-k 6 tematikus modulon keresztül nagyvállalatok, szakértők és nonprofit partnerek bevonásával fejleszthették fenntartható működésüket, illetve környezeti és társadalmi hasznosságukat, díjmentesen. A Bridge to Benefits képzési moduljai 6 héten át a következő témákra fókuszáltak: CSR, fenntarthatóság, civil-vállalati együttműködések, üzleti partnerség, valamint a társadalmi és környezeti befektetések lehetőségei az üzletfejlesztésben, marketingben és pénzügyi (újra) tervezésben.

A példaértékű együttműködés keretében megvalósított programhoz a nagyvállalati szektorból a bp Magyarország, a dm Kft., a MagNet Bank, az MVM, a Praktiker, a PwC Magyarország, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft., a TATA Consultancy Services, az UniCredit Bank, a civil szektorból pedig a Budapest Bike Maffia Egyesület, a Felelős Gasztrohős Alapítvány, a Kemence Hagyományőrző Gasztro-kulturális és Közösségfejlesztő Egyesület, a Salva Vita Alapítvány, és az Utcáról Lakásba! Egyesület csatlakozott, valamint Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, mint együttműködő partner.

A workshop modulokat folyamatos egyéni tanácsadás és mentoring egészítette ki, amelynek köszönhetően a kiválasztott kkv-k egy olyan felkészítési folyamatban vettek részt, melynek eredményeképpen egy konkrét, társadalmilag és/vagy környezetileg hasznos projektötlet került kidolgozásra, a megismert nagyvállalati és civil szervezeti minták és jógyakorlatok beépítésével, felhasználásával.

,,Örömmel tapasztaljuk, hogy a kis- és középvállalkozások körében a társadalmilag  felelős  szemlélet egyre népszerűbb és fokozatosan nyitnak arra, hogy fenntartható vállalkozási környezetben működjenek. Amit mi kamaraként tehetünk, hogy segítünk nekik a jó úton elindulni, hogy ezzel a gondolkodásmóddal értéket teremtsenek és hosszabb távon is pozitív hatásuk legyen a környezetükre” – mondta Zsabka Zsolt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke.

A június 29-én megrendezett pitch célja a workshop-sorozat során formált projektötlet bemutatása, a jövőbeni partnerkapcsolatok kialakítása és elindítása, valamint a projektek megvalósításához szükséges legfontosabb, egyéb szervezeti igények megismerése volt. A zsűriben résztvevő nagyvállalatok, illetve civil szervezetek felajánlást tehettek az általuk relevánsnak ítélt projektek konkrét megvalósításának segítésére, valamint szavazhattak a legjobb projektötletre, amelyet a CédrusNet-Erasmus Intézet Kft. mutatott be. A nyertes téma az 50 feletti korosztály munkaerőpiaci jelenlétének meghosszabbítására fókuszál társadalmilag hasznos, innovatív megoldásokkal. Rajtuk kívül olyan területeken mutatták be ötleteiket a résztvevők, mint a jelnyelv tanulás nemzetközi keretek között, a hulladékhasznosítás a gombatermesztésében, a kerületi hulladékkezelés és az atipikus fejlődésű gyermekek segítése úszásoktatással. A felajánlások tartalma többek között mentori együttműködés, beszállítói kapcsolat kialakítása, befektetés, egyéb pénzügyi és nem pénzügyi eszközök biztosítása, kapcsolati tőke mozgósítása volt. 

A CédrusNet-Erasmus Intézet nyerte a legjobb projektötlettel a pitchet.

A kiválasztott projektötlet(ek) megvalósításának hátterét a BKIK, valamint a programban résztvevő egyéb szakértők, mentorok biztosítják, inkubáció keretében, a nagyvállalati és civil partnerekkel együttműködve a következő 4-6 hónapban.

A pitch eseményt követően kerekasztal beszélgetésen vitatták meg a program eredményeit, melynek zárásaként a BKIK kezdeményezésére a programban érintett nagyvállalatok, civil szervezetek szándéknyilatkozatban kötelezték el magukat a KKV szektor fenntarthatóságának és felelős működésének fejlesztése mellett. Elősegítik emellett a szektor és a társadalmi vállalkozások, civil szervezetek, illetve nagyvállalatok közötti együttműködések kialakítását, melyek társadalmilag és/vagy környezetileg fontos ügyek előmozdítását célozzák. A cégek részt vesznek majd a Bridge to Benefits Mesterkurzus 2022. évi, második mesterkurzusának előkészítésében is.

A Bridge to Benefits – Mesterkurzus megvalósítását a BKIK Projektmenedzsment Irodája koordinálja a Civil Impact Nonprofit Kft.-vel és társadalmi vállalkozási szakértőkkel együttműködésben. A projekt az Interreg Central Europe Program keretében, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

A BKIK több területen is támogatja a társadalmilag felelős nonprofit és forprofit vállalkozásokat, valamint a civil szervezeteket. Partnerségével megvalósított Social(i)Makers, CE Responsible és SEE ME IN elnevezésű nemzetközi projektjei az egyszeri segítségnyújtás helyett a tartós kapcsolatok kialakítását ösztönzik a két szféra között a közép-európai országokban. Július 1-jétől újabb támogatási lehetőség nyílik meg az érdeklődők részére. A CE Responsible projekt keretében a BKIK Projektiroda meghirdeti ötletpályázatát, amely által társadalmilag fontos ügyek enyhítését, megoldását célzó javaslatokkal lehet indulni. A nyertes pályázók egyenként 1000 EUR értékű promóciós támogatást kapnak ötletük megvalósításának népszerűsítésére. Előnyben részesülnek azok az ötletek, amelyek széles körű együttműködésre építenek (KKV-k, nagyvállalatok, civilek).

Az eseményen készült képek.

További információ:

https://nemzetkoziprojektek.bkik.hu/felelos-vallakozasok/bridge-to-benefits/