Séták

Tisztelt Érdeklődő!

 

Kérjük, figyelmesen olvassa el a sétákon, tárlatvezetéseken és egyéb programon való részvétel feltételeit. Regisztrálni az adott sétánál, programnál megadott e-mail címen vagy regisztrációs linken tud. 

A megjelölt gyalogos sétáinkhoz a kulturált, városbarát turizmus előmozdítása érdekében egyszerűen kezelhető audioguide adó-vevő készüléket használunk.

Nincs hangoskodás! Az audioguide készülék segítségével idegenvezetőink normál beszédhangon mutatják be a látványosságokat, és vezetik a csoportot a séták színterén: szabadban, épületbelsőkben. A készülék hatótávolságának köszönhetően nincs lemaradás a sétán! Bátran fényképezhetünk, elidőzhetünk egy-egy szép épületrészleten.

Tourguide készülék használati díja: bruttó 500,- Ft/fő

A készülékeket az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a Tourguidesystem.hu Kft. kedvezményes  áron biztosítja a résztvevőknek, mely összeget a séta helyszínén a jelentkezés során kell kifizetni a szolgáltatónak. Kérjük, hogy előre készítsék ki lehetőleg kis címletben (500) és a helyszínen adják át a társaság munkatársának. A készülékek befizetéséről  a helyszínen egy nyilvántartás készül, amennyiben számlát igényel, úgy kérjük, hogy fáradjon majd be a szolgáltató irodájába munkanapokon. 

 

A program változtatás jogát fenntartjuk!

A csoportos sétákról hang- és képfelvétel is készül, melyet a későbbiekben promóciós jelleggel felhasználunk. Azzal, hogy eljön a sétára, Ön ehhez a felvételhez hozzájárul.

Kérjük, lemondás vagy kérdés esetén írjon nekünk a regisztracio@bkik.hu email címre. 

 

Regisztráció

Kérjük, regisztráció után a visszaigazoló e-mailben megküldött aktiválási linken keresztül érvényesítse regisztrációját, ellenkező esetben az 48 óra után törlődik! Ha nem kapta meg a visszaigazoló e-mailt, akkor először nézze meg a Spam (levélszemét) mappában. Kérjük, visszaigazolás hiányában ne regisztráljon többször, mert akkor sem fogja megkapni a visszaigazoló e-mailt, csak lefoglalja a helyeket mások elől!

A központi regisztrációnál egy fő maximum további 4 főt tud regisztrálni. Csoportos regisztrációra nincs lehetőség.

1. Új-Pest gróf Károlyi István birtokán

Indulás időpontja: 2024-02-25 09:45
Indulás helyszíne: Találkozó 9:45 órakor az M3-as Metró Újpest-Városkapu megállójában, az Árpád út felőli kijáratnál
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 3 óra

1840-ben gróf Károlyi István alapítólevelet ad a Duna-menti községnek, amelyet Új-Pest–nek nevez el a térség első bírója, Lőwy Izsák tímármester. A földesúr bérlői gyárak sorát alapítják a folyam közelében… A sétán bemutatjuk a haladó szellemű gróf Károlyi István alakját, megidézzük az Új-Pesten letelepedett zsidó családok közösségét, sorsát. Megismerjük Újpest rejtett dimenzióit, XXI. századi tájékozódását.

A sétánkon meglátogatjuk az Öreg halász éttermet, Újpest zsinagógáját, a felújított újpesti piacot, megnézzük a Városháza környezetét, és az Újpesti Főposta épülettömbjét, Sándy Gyula alkotását.

Útvonal: Újpest – Városkapu – Bocskai utca – Árpád út – József Attila utca – Attila utca – Berzeviczy utca – Liszt Ferenc utca – Szent István tér – István út – Árpád út – Újpest - Városközpont M3 metróvégállomás

Regisztráció: gladhun1954@gmail.com        

Maximális létszám: 30 fő

A tiszteletadás jeleként kérjük, a férfiak a zsinagógába fedett fejjel sapkában, kalapban lépjenek!

Újpest megismeréséhez ajánljuk a Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény (Bp. IV., Berda József u. 48) valamint az Újpest- Rácz Gyöngyi Közösségi Központ  (Bp.IV. Tél utca 52.) Magyarország első cigány helytörténeti gyűjteményének megtekintését.

BETELT, A REGISZTRÁCIÓ LEZÁRULT!

Idegenvezető: dr. Lengyel János

2. Duna-menti ókori birodalmi város –Séta az Aquincumi Régészeti Parkban

Indulás időpontja: 2024-02-25 10:00
Indulás helyszíne: Találkozó 10 órakor az Aquincumi Múzeum és Régészeti Park bejáratánál (1031 Budapest, Szentendrei út 135.)
Útvonal: Festőház - Mithrasz-szentély - Nagy lakóház, magánfürdővel, atriummal és peristylummal - Marcus Antonius Victorinus lakóháza és Mithraeuma - Kettős fürdő - Macellum- Nagy közfürdő- Kőtár- Múzeum
Végzés helyszíne:
Menetidő: 2-2, 5 óra

Sétánkon e Duna-parti városrész, Aquincum történetét, kultúrtörténeti értékeit mutatjuk be. Megismerkedünk a máig feltárt romokból kirajzolódó polgárváros szerkezetével, közműveivel, középületeivel, templomaival, lakóházainak berendezéseivel. Szembesülünk a római kor mérnökeinek tudásával, technológiai ismereteivel. Megtekintjük a világhírű aquincumi víziorgonát, Aquincum első helytartója palotájának az emlékeit.

Megfejtjük, mit üzennek az utókornak a síremlékek, szarkofágok faragványai. A lároknak is megtudjuk az értelmét. Azt is látni fogjuk, milyen állatok hagyták itt lábnyomukat közel 2000 ével ezelőtt.

Az Aquincumi Múzeum díjtalan belépést engedélyez azoknak, akik a sétára az Idegenvezetők Világnapja hivatalos honlapján regisztrálnak.

Ellenkező esetben múzeumi belépői díj megfizetése mellett vehetnek részt a sétán: http://www.aquincum.hu/latogatoknak/hasznos-informaciok/jegyarak/

Információkérés: aquincum@aquincum.hu

Tourguide készülék használata: 500Ft/fő

Idegenvezető: Decsényi Katalin

Lezárult

3. Emlékeimben Csikágó, szülőföldem

Indulás időpontja: 2024-02-25 10:00
Indulás helyszíne: Találkozó 10:00- kor a Bp. VII. Damjanich utca és a Dózsa György utca (Városliget)  sarkán
Útvonal: Damjanich utca -  Rottenbiller utca  - István utca -  Bethlen Gábor tér
Végzés helyszíne:
Menetidő: 2,5 óra

Sétánkat a Damjanich utcában kezdjük, amely az elegáns Városligeti fasor villái mögött és Csikágó városrész szélén épült ki. Ez utóbbi 1896 és 1898 között. Bejárjuk a Damjanich – Rottenbiller -  István út- Bethlen Gábor tér –Nefelejcs utca közötti területet - de egy képzeletbelit is : az emlékezetét. Ha az ember több évtizedet megélt, több történelmi pillanat tanúja volt…annak az utca nem csak házak hosszú sorát jelenti, amelyen naponta átvonul…Az utca  visszaidéz illatokat, hangokat:  a lovas kocsival érkező jegesét, a tűzifát, szenet, szódát szállító fuvarosét vagy a triciklijén fagylaltot áruló cukrászét, a székek, kissámlik zaját, amit a lakók csapnak a gang egyetlen tévé készüléke elé zsúfolódva.Volt embereket idéz az utca, a gang, egy házbelső, képeket egykorvolt épületekről, pl. a lépcsőről, amelyen kisgyermekként a lábát lógatta idegenvezetőnk.

A Bethlen téri zsinagógát Winkler Miksa mutatja be.

A Tourguide készülék használata kötelező, díja: 500 Ft.

A zsinagógába a férfiak fedett fejjel léphetnek be kérjük, hozzanak magukkal sapkát vagy kalapot. .

Kérjük, adományával támogassa a zsinagógát.

 

Idegenvezető: Rózsa András

Lezárult

4. ÉRD - Galériamesék a Téli Tárlatban

Indulás időpontja: 2024-02-25 10:00
Indulás helyszíne: Érdi Galéria (2030 Érd, Alsó utca 2.)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 90 perc

LÉGY VILÁGJÁRÓ ÉRDEN! Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából az Érdi Galéria által szervezett programok

Az Idegenvezetők Világnapján először mutatkozik be Érd. Nincs messze Budapesttől, vonattal pár megálló a távolság. Miért is utazzunk Kelenföldről Érdre? Kérdezzük meg az Érdi Galéria közművelődési szakemberét, aki idegenvezetőként a világnapok hagyományos szereplője vagy a helytörténeti séta vezetőjét, aki garantáltan idegenvezető szemmel mutatja be a település értékeit. Tekintsék meg a város kulturális, egyházi intézményeinek és művészeinek az együttműködésében létrejött programot- a matinétól a fáklyás felvonulásig. Érezzék jól magukat Érden!

Utazás egyénileg: a Kelenföldi pályaudvarról 9:17-kor vagy 9:20-kor induló vonatokkal

Érkezés: 9:26-kor vagy 9:34-kor Érd Alsó vasútállomásra

Találkozó: 9:45-kor az Érdi Galériában (Érd, Fő térről nyílik a bejárat, a Polgármesteri Hivatallal szemben)

A program leírása: Közös családi mesealkotás az Érdi Galériában, ahol a mese fő- és mellékszereplőit, helyszínét és színeit a Téli Tárlat izgalmas műalkotásai inspirálják.
A családi foglalkozásra várunk mindenkit, aki szeretne egy kicsit átlépni egy olyan színes, izgalmas világba, amelyben bármi megtörténhet, és ahol bárkiből bármi lehet. A foglalkozáson a gyerekpszichodráma módszerével játszunk el közösen alkotott mesét. A programot 5 éves kortól ajánljuk, gyerekek és felnőttek részére egyaránt.
Az Érdi Téli Tárlat 2024 - Érd és Érd környéki hivatásos kortárs képzőművészek seregszemléje - az Érdi Galéria időszaki kiállítása. Megtekinthető: 2024. febr. 17., szombat - 2024. márc. 9., szombat

Belépőjegy: a programon a részvétel ingyenes az Idegenvezetők Világnapja alkalmából!

Regisztráció: rosta.helga@szepesmk.hu (Maximum 16 fő)

A regisztrációnál kérjük, tüntesse fel: Idegenvezetők Világnapja / Érdi Galéria / Galériamesék a Téli Tárlatban / 2024.febr.25., vasárnap 10.00-11.30

Idegenvezető: Rosta Helga, múzeumpedagógus

5. A kőbányai zsidóság története

Indulás időpontja: 2024-02-25 10:00
Indulás helyszíne: Találkozó 10:00-kor a Cserkesz utcai Zsinagóga (Mindenki Templom) előtt, a játszótér felől (Bp. X. Cserkesz utca 7-9.)
Útvonal: Zsinagóga - Kőrösi sétány - Ligettelkek
Végzés helyszíne:
Menetidő: 1 óra

A zsidóság lélekszáma Kőbányán összefügg a gyáripar (a tégla- és cserépipar, a sör-és gépipar) kialakulásával és gyors fejlődésével. 1891-ben a népes neológ közösség felépíti első imaházát a várostól kapott Liget utcai telken.1909-ben engedélyt kap egy nagy zsinagóga építésére, melynek terveit Schöntheil Richárd készíti el. Az építőmester Sorg Antal. A korában merész vonalú, anyag használatában újszerű, szecessziós megjelenésű épület ma is áll tanújaként az időnek, amikor falai között közössége élte mindennapjait, ünnepeit.

A Tourguide készülék használati díja: 500 Ft/fő.     

Idegenvezető: Nyeste Hajnalka, helytörténeti kutató

Lezárult

6. Vízivárosi séták II.

Indulás időpontja: 2024-02-25 10:00
Indulás helyszíne: Találkozó: 9.45-kor Szilágyi Dezső téri református templom előtt ( Bp, Szilágyi Dezső tér 3, 1011)
Útvonal: Találkozó: 9.45-kor Szilágyi Dezső téri református templom előtt ( Bp, Szilágyi Dezső tér 3, 1011)
Végzés helyszíne:
Menetidő: 2 óra

A Szilágyi Dezső tértől folytatjuk Víziváros, avagy a török időkben Szu Háné, a „Víz Városa” jelzővel illetett városrész felfedezését. Megtudjuk, miért épült a református templom egy mesterséges dombra, hol hintázott a templomharangon gyermekként híres építészünk, Hauszmann Alajos, és miért akart Rákosi Mátyás lebontatni két helyi templomot. A kis Szent Flórián-templomnál járva pedig egy technikai bravúr nyomára bukkanunk.

A régi pestiek által langer Wurst-nak, azaz hosszú kolbásznak csúfolt Országút mentén haladunk. Ha már kolbász, tudják-e, mi volt például a dohányos börzönce, paprika döbözke, amiket árultak a budai piacok, itt az Országút közelében? Mi volt a fullajtár, loggós és gyorskocsi az egykori városképben?

Kereskedők, vendégfogadók, barokk házak között járunk, mint vándorló mesterlegények- a budai vastuskótól egészen a Kakas-kapuig és annak fürdőjéig.

Vízivárosi sétánkon múltat, jelent összeszőve, most is mesélünk szerelemről, esküvőkről, politikai eseményekről, botrányokról és hírességekről.

Tourguide készülék használati díja: 500 ft.

 

Idegenvezető: Selmeczi Andrea

Lezárult

7. ÉRD - Nyitott műhely: Ilka Gábor érdi szobrászművész “Érdikum” - miniatűr szoboralkotás közben

Indulás időpontja: 2024-02-25 10:30
Indulás helyszíne: Érdi Galéria (2030 Érd, Alsó utca 2.)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 4 óra, folyamatos látogatási lehetőséggel

LÉGY VILÁGJÁRÓ ÉRDEN! Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából az Érdi Galéria által szervezett programok

Az Idegenvezetők Világnapján először mutatkozik be Érd. Nincs messze Budapesttől, vonattal pár megálló a távolság. Miért is utazzunk Kelenföldről Érdre? Kérdezzük meg az Érdi Galéria közművelődési szakemberét, aki idegenvezetőként a világnapok hagyományos szereplője vagy a helytörténeti séta vezetőjét, aki garantáltan idegenvezető szemmel mutatja be a település értékeit. Tekintsék meg a város kulturális, egyházi intézményeinek és művészeinek az együttműködésében létrejött programot- a matinétól a fáklyás felvonulásig. Érezzék jól magukat Érden!

Utazás egyénileg: a Kelenföldi pályaudvarról legkorábban 9:45-kor vagy 9:57-kor induló vonatokkal, majd a délelőtt folyamán bármelyik további vonattal

Érkezés: Legkorábban 10:00-kor vagy 10:14-kor Érd Felső vasútállomásra

Találkozó: Legkorábban 10:15-kor vagy 10:25-kor az Érdi Galériában (Érd, Fő térről nyílik a bejárat, a Polgármesteri Hivatallal szemben)

Ilka Gábor bemutatása: Ilka Gábor eredeti szakmája fogtechnikus. 1994 óta készíti apró szobrait speciális technikával: különböző minőségű viaszból. Forrasztópákával cseppenként alakítja ki az alapfigurát, utána formálja a mozdulatot. Minden negatív kiöntőforma egyedi darab, így az apró fémszobrok is.
Az első hat év az alkotással telt. A megmutatkozás éve a 2000. esztendő, amikor részt vesz az Amatőr Artium Pest megyei megmérettetésén, majd a Pesti Vigadóban, ahol a díj egy alkotótáborban való részvétel. A 2006-ban megrendezett XIX. Amatőr Artiumon már a fődíjban részesül. Számos hazai egyéni és csoportos kiállítás résztvevője alkotásaival. Többek között: Budapest, Érd, Tata, Eger, Komló, Pécs, Debrecen (kb. 30).
Németországban egyéni kiállításon értékelik alkotásait, sikeresen szerepelt Rómában (2006), Párizsban (2008). Az eddig kétszer megrendezett Moziünnep és a Szegeden rendezett Virágkötő Európa-kupa fődíjait is neki köszönhetjük. Munkássága a Budapesti Tanítóképző Főiskola vizuális fakultációjának tananyagában is szerepel.

Belépőjegy: a Nyitott műhelyen a részvétel ingyenes az Idegenvezetők Világnapja alkalmából!

Regisztráció: nem szükséges, 2024. febr.25., vasárnap 10:30-14:30 között bármikor látogatható a Nyitott műhely

Bővebb információ: Kanizsai Eszter közművelődési szakember +36 20 569 0455

Idegenvezető: Ilka Gábor, szobrászművész

8. Tárlatvezetés a Földalatti Vasúti Múzeumban V.

Indulás időpontja: 2024-02-25 11:00
Indulás helyszíne: ​​​​​​​Találkozó: min. 10 perccel a tárlatvezetések előtt a Földalatti Vasúti Múzeumban (Deák Ferenc tér, Metróállomás aluljáró; bejutás a BKK ügyfélcentrumon keresztül)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 30 perc

A kontinens első -1896. május 2-án átadott- földalattijának állít emléket a Földalatti Vasúti Múzeum, amely 1975-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A millenniumi földalatti vasút egyik eredeti alagútszakaszát, melyet 1955-ben a kelet-nyugati metró építésekor iktattak ki a forgalomból, alakították ki muzeális térnek. A kiállított három vasúti kocsit 1975-ben a nyitott födémrészen keresztül, daruval emelték be a vágányokra. A vasúti kocsik, makettek, iratok (tervrajzok, térképek, építési napló stb.) fényképek, tárgyi emlékek hiteles környezetben mutatják be a millenniumi földalatti vasút és a budapesti metró történetét.

Tárlatvezetés a Földalatti vasút és a metró története az építéstől napjainkig c. állandó kiállításon. Ugyanitt megtekinthető a 150 év – 150 közlekedési esemény c. időszaki kiállítás, mely Budapest közlekedésének legfontosabb állomásait, legérdekesebb pillanatait villantja fel.

Részvétel a helyszínen történő jegyváltással lehetséges.

Belépőjegyek: teljes árú: 900 Ft;  diák- és nyugdíjas jegy: 450 Ft;

                      6 év alatt, 70 év felett a belépés díjmentes

 

Idegenvezető:

Lezárult

9. Az első görög diaszpóra emlékei a mai pesti belvárosban, avagy hogyan vált Pest a török kiűzetése után virágzó kereskedelmi központtá?

Indulás időpontja: 2024-02-25 11:00
Indulás helyszíne: Találkozó 11 órakor a Magyar Tudományos Akadémia előtt. (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 3 óra

Szeretnéd megtudni, hogy:

  • Hány náció kellett ahhoz, hogy a Lánchíd-projekt létrejöhessen?
  • Kinek a pénzéből épült fel a híd?
  • A XIX. században ki volt a legnagyobb mecénás az országban?
  • A Váci utca melyik mellékutcája volt magánkézben?
  • Kinek köszönhetjük a Városligetet?
  • Miért galamb a Galamb utca?
  • Kik voltak a Sinák, Nákók, Lykák, Borárosok, Harisok, Szacelláriak, Murátiak, Derrák, stb?

A válaszokat megtudhatod egy belvárosi séta keretében a Lánchídtól az Erzsébet téren és a József nádor téren át, végig a Váci utca északi szakaszán a Petőfi téri Görög templomig.

Követjük az ókori görögök példáját, sétálva beszélgetünk, beszélgetve sétálunk, és közben a megmaradt klasszicista házak (és persze a meg nem maradottak hűlt helye) kirajzolja a XVIII-XIX. századi pesti görög kereskedők életrevaló és gazdag közösségét, családjait, terveit és csalódásait, és azt, hogyan járultak hozzá eme csodás város kialakulásához.

Regisztráció: kalliopebakirdzi@gmail.com

BETELT, A JELENTKEZÉS LEZÁRULT!

Idegenvezető: A sétát Bakirdzi Kalliopé, a második görög diaszpóra tagja vezeti.

10. Egyszer volt... - Időutazás a csillagvizsgáló múltjába

Indulás időpontja: 2024-02-25 11:00
Indulás helyszíne: Találkozó: a Svábhegyi Csillagvizsgáló látogatók számára kijelölt bejáratánál. ( 1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 15-17. )
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 120 perc

Tudománytörténeti sétánkon a Svábhegyi Csillagvizsgáló 4 hektáros parkerdőjét bejárva a csillagászok kalandos életét elevenítjük fel. A számos megállót tartalmazó séta közben megismerkedhetünk a birtok épületeivel és történeteivel. Az 1 km-es séta alkalmat nyújt beszélgetésre, és az évszázados történetek átélésére.

https://svabhegyicsillagvizsgalo.hu/programok-a-csillagvizsgaloban/egyszer-volt-idoutazas-a-csillagvizsgalo-multjaba-idegenvezetok-vilagnapja-0225

Megközelítés: https://svabhegyicsillagvizsgalo.hu/megkozelites

A sétát a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet csillagászai tartják.

Belépőjegy: 4 200 Ft

 

Idegenvezető:

Lezárult

11. ÉRD - 3276 expedíciós nap – tárlatvezetés a Magyar Földrajzi Múzeum Balázs Dénes, a múzeumalapító geográfus újraolvasva című kiállításán

Indulás időpontja: 2024-02-25 11:00
Indulás helyszíne: Magyar Földrajzi Múzeum (2030 Érd, Budai út 4., bejárat a Múzeum sétány, a Múzeumkert felől)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 60 perc

LÉGY VILÁGJÁRÓ ÉRDEN! Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából az Érdi Galéria által szervezett programok

Az Idegenvezetők Világnapján először mutatkozik be Érd. Nincs messze Budapesttől, vonattal pár megálló a távolság. Miért is utazzunk Kelenföldről Érdre? Kérdezzük meg az Érdi Galéria közművelődési szakemberét, aki idegenvezetőként a világnapok hagyományos szereplője vagy a helytörténeti séta vezetőjét, aki garantáltan idegenvezető szemmel mutatja be a település értékeit. Tekintsék meg a város kulturális, egyházi intézményeinek és művészeinek az együttműködésében létrejött programot- a matinétól a fáklyás felvonulásig. Érezzék jól magukat Érden!

Utazás egyénileg: a Kelenföldi pályaudvarról 10:17-kor vagy 10:20-kor induló vonatokkal

Érkezés: 10:26-kor vagy 10:34-kor Érd Alsó vasútállomásra

Találkozó: 10:45-kor az Érdi Galériában (Érd, Fő térről nyílik a bejárat, a Polgármesteri Hivatallal szemben)

A kiállítás leírása: Dr. Balázs Dénes már gyermekkorában fejébe vette, hogy bejárja a kerek világot. Álma valóra vált, hiszen öt kontinens 130 országában járt. Utazásain szerzett ismereteit 27 könyvben, számos cikkben tette közkinccsé.

Ez a jeles geográfus alapította meg az érdi Magyar Földrajzi Múzeumot, melynek gondolata már Cholnoky Jenőben és Teleki Pálban is megfogalmazódott. A múzeum alapítójának állít emléket a 3276 expedíciós nap, Balázs Dénes a múzeumalapító geográfus újraolvasva című állandó kiállítás.

A kiállításon Balázs Dénes nyomában tehetünk Föld körüli utazást a repülőtérről indulva. Bepillantást kapunk a barlangok, a sivatagok, az őserdők, a jég- és a vulkánok világágába és távoli népek szokásaiba. A kiállításban nemcsak a földrajz szerelmesei érezhetik otthon magukat, hanem a földrajzjegytől függetlenül minden kíváncsi és a világra nyitott érdeklődő.

Belépőjegy a Múzeumba: lásd az alábbi linken: https://foldrajzimuzeum.hu/latogatas/jegyarak/

A tárlatvezetésen való részvétel ingyenes az Idegenvezetők Világnapja alkalmából!

Regisztráció: kanizsai.eszter@szepesmk.hu (Maximum 25 fő)

Bővebb információ: Kanizsai Eszter közművelődési szakember +36 20 569 0455

A regisztrációnál kérjük, tüntesse fel: Idegenvezetők Világnapja / Magyar Földrajzi Múzeum / Tárlatvezetés Balázs Dénes kiállításon / 2024. febr. 25., vasárnap 11.00-12.00

Idegenvezető: Fekete-Mácsai Anetta, múzeumigazgató

12. Városnézés a Bélyegmúzeumban - Két időpontban!

Indulás időpontja: 2024-02-25 11:00
Indulás helyszíne: Bélyegmúzeum (Bp. VII. Hársfa utca 47.)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő:

A program két időpontban érhető el! 2024. február 25-én 11:00 és 14:00 órakor

Járt már a Bélyegmúzeumban? A Hársfa utcában. Érdemes megtekinteni már csak az épület egyedi hangulatáért is ezt a Postapalotát, mely rengeteg bélyeg tárháza. On-line és off-line világaink közé szorulva izgalmas találkozni a Gutenbeg-galaxis papír alapú üzeneteivel, a „megállt” idővel. 

Zombor Zoltán muzeológus vezetésében megismerkedünk a Rimanóczy Gyula tervezte épülettel, majd egy képzeletbeli utazáson veszünk részt.  Évtizedek Budapestjét járjuk be egy sajátos Bélyeg-korzón.

Megközelítés: a Bélyegmúzeum az Erzsébet körútról nyíló Dob utca és a Hársfa utca sarkán található.

Regisztráció:     iroda@belyegmuzeum.hu     

                          vagy telefonon a +36-1-342-3757-es számon.

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a Bélyegmúzeum eltekint a tárlatvezetés díjától.

Idegenvezető: Zombor Zoltán, muzeológus

13. Bringóhintóval a Margitszigeten

Indulás időpontja: 2024-02-25 11:30
Indulás helyszíne: Bringóvár
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 2 óra

Találkozó: 11 órakor a Bringóvár előtt (1138 Bp., Margitsziget)

A BRINGÓVÁR a Margitsziget északi részén, a sziget budai oldalán található, a Szállodákkal és a Japán kerttel szemben, a központi úttól mintegy 40 méterre. Térképen IDE kattintva meg is mutatjuk Önnek!

Útvonal: Bringóvár - Gyógyfürdő és Nagyszálló (1868-70, Ybl Miklós) - Szent Mihály kápolna - Domonkos kolostor romjai és Árpád-házi Szent Margit emléksírja (1252- 72-ig a sziget lakója, 1943. XII.Pius szentté avatta) – Szabadtéri Színpad (1938, Kaffka P.) - Víztorony (1921, Zielinszky Szilárd, műemlék) - Művészsétány szobrai és a sziget egykori lakói - Rózsakert és a sziget faritkaságai, kertészei (Petz Ármin,Tost Károly,Magyar György) - Vadaskert- Casino (1868-69, Ybl)- Centenárumi emlékmű (1972, Kiss István) és szökőkút (1962) - Nemzeti Sportuszoda (1930, Hajós Alfréd, olimpikonok) - Ferences kolostor romjai ( XIII.sz.) József nádor egykori villája (1796), Alexandra Pavlovna nagyhercegnő emléke - Palatinus strandfürdő (1921, Janáky, Masirevics) - Bringóvár (1985 óta)

A Bringóhintó egységes használati díja: 2200 Ft/fő. A díj a helyszínen fizetendő.

A Bringóhintó használata: a társaság honlapján található letétre szóló feltételek szerint. Erről a helyszínen tájékoztatjuk Önöket.

A túra előzetes regisztrációval vehető igénybe.

Regisztráció: max. 25 fő

A Tourguide készülék használati díja: 500 Ft/fő.   

Idegenvezető: Bodnár Lajos

Lezárult

14. Természetjárás, történelmi séta a gercsei templom környékén

Indulás időpontja: 2024-02-25 12:00
Indulás helyszíne:
Útvonal: Pesthidegkút- Ófalu temploma - Gercsei templom - Hangár - Vöröskő-vár kilátóhely – Pesthidegkút
Végzés helyszíne:
Menetidő: 3 óra

Buda ● Pesthidegkút - Széphalom● Vöröskő-vár

Túránkat Pesthidegkútról kezdjük. Megtekintjük Pesthidegkút-Ófalu templomát Julián Atya vezetésével.

Hidegkút házait elhagyva felkeressük az Árpád-kori Gercsepusztai Boldogasszony templomot, amely arról híres, hogy itt őrizték a csodatevő máriaremetei kegyképet. Itt Gábor Atya fogja ismertetni a templom történetét.  

Tovább sétálunk a mezőn, és a siklóernyősök hangárának megtekintése után a Vöröskő-vár kilátópont felé folytatjuk utunkat, ahonnan csodás panoráma nyílik a környező hegyekre és a Hidegkúti medencére. Ezután visszatérünk körtúránk kiindulási pontjára.  

Találkozó: 12:00-kor a Klebelsberg Kultúrkúria parkolójában, Pesthidegkút-Széphalom  (1028. Budapest, Templom u. 1.)   ( 47°33'54.4"N 18°57'34.2"E )

Megközelítés: Hűvösvölgy villamos végállomástól  64/64A/164/264/257 busszal a “Templom utca -Kultúrkúria” megállóig  

Táv: kb. 8 km körtúra Nehézségi fok: könnyű  

Előzetes regisztráció szükséges e-mailben: magdolna.borza@outlook.com

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt.  

A SÉTA MEGTELT, TÖBB JELENTKEZŐT NEM TUDUNK FOGADNI!

Idegenvezető: Borzáné Géczy Magdolna

15. A pesti Szabadság tér titkai

Indulás időpontja: 2024-02-25 12:30
Indulás helyszíne: ​​​​​​​Találkozó: 12.20- kor az Unicredit Bank előtt, Széchenyi István mellszobránál (V. ker. Október 6. utca 23.)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 70 perc

Egy rossz emlékű osztrák kaszárnya lebontását követően 1905-re született meg a pesti Szabadság tér. Az első katonai térfoglalástól számított 250 év alatt a tér nem mindennapi dolgok színhelyéül szolgált. Itt jött létre Pest első közparkja, itt nyitotta meg kapuit az első magyar nyelvű leánynevelő intézet, itt rendezték a főváros első szabadtéri atlétikai versenyét, itt született meg az első köztéri szoborpark, a felszín alatt pedig az első atombunker is.

Alig ismertek a teret övező épületekhez és az egykori lakóikhoz köthető sztorik, ezért sétánkon a történelemidézés mellett sok izgalmas, pikáns vagy egyenesen botrányos történetről hallhatnak.

Belépő: nincs

Regisztráció: A sétán csak visszaigazolt regisztrációval lehet részt venni. Regisztrálni a résztvevő(k) nevének megadásával, emailben lehet: drcsomosn@gmail.com

BETELT, A JELENTKEZÉS LEZÁRULT!

Idegenvezető: Dr. Csomós Nikolett idegenvezető, történész

16. Körösföi Kriesch Áladár (1863 - 1920) szecessziós művészete a székesfővárosban

Indulás időpontja: 2024-02-25 12:45
Indulás helyszíne: Találkozó: 12.20 órakor az Országház látogatóközpontjában (Bp. V. Kossuth tér) Az Országházban a séta indul: 12:45-kor
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő:

Sétánkon a Gödöllői Művésztelep alapítójaként ismert mester műveivel ismerkedünk. Többségük Lotz Károly és Than Mór munkáihoz hasonlóan nagy állami megrendelésre készültek. Az iskola nagy képviselőinek művészi felfogásától Körösfői Kriesch Aladár impozáns méretű szecessziós falképei, freskói eltérnek, új, egyéni hangot képviselnek.

Sétánkat az Országházban kezdjük, ahol megismerkedünk Lotz Károly, Körösfői- Kriesch Aladár és Nagy Sándor munkáival. Az Országház Vadásztermét díszítő falképét tekintjük meg.

A parlamenti látogatást követően elgyalogolunk az Erzsébet térre, ahol egykor a Vágó fivérek első szecessziós fővárosi épülete, a Nemzeti Szalon állt. Üvegablakait a gödöllői szecessziós iskola két mestere, Körösfői- Kriesch Aladár és Nagy Sándor tervezte. Az épülettel együtt megsemmisültek.

Sétánk következő állomásán a Központi Papnevelde rejtett terében megcsodáljuk Körösfői-Kriesch Aladár 1918-ban készült Jó Pásztor c. üvegfestményét.

Sétánk utolsó helyszínére a Gizella, ma Vörösmarty térről a Millenniumi Földalatti Vasúttal az Oktogonig utazunk. A Zeneakadémia épületében Róth Miksa, Maróti Géza és Körösfői- Kriesch Aladár munkáin keresztül az Art Nouveau, a magyar szecesszió ipari és művészeti formakincsével ismerkedünk.

Köszönjük az intézményeknek, hogy engedélyezték az ingyenes látogatást.

Útvonal: Országház (1904, Steindl): Főlépcsőház- Kupolaterem- Vadászterem:

1902, Bölényvadászat (Attila megmenti Budát), Halászat a Balatonon a XV. században-

Erzsébet tér: a hajdani Nemzeti Szalon- Papnövelde u. 5-7. Egyetemi templom - Papnevelde

( A Jó Pásztor üvegablak, Róth Miksa, 1918 ) – Zeneakadémia: a gödöllői mester alkotásai , köztük A művészet forrása c. falkép, 1907)

Közlekedés: 2-3  BKV-jegy

A séta részvételi díja: 1500 Ft/fő, Művésztükör c, kiadványt kapnak a séta résztvevői

A létszám regisztrációhoz kötött:  katigyuri87@gmail.com  

A Tourguide készülék használati díja: 500 Ft/fő

Idegenvezető: K. Kriesch György idegenvezető, a művész unokája

17. Kúszó-mászó túra a Mátyás-hegyi barlangban

Indulás időpontja: 2024-02-25 13:00
Indulás helyszíne: 13:00-kor a Pál-völgyi-barlang fogadóépületéből (Bp. III. Szépvölgyi út 162, 1025)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 2,5 óra

A Mátyás-hegyi barlang Magyarország leghosszabb barlangjához, a Pál-völgyi-barlang-rendszerhez tartozik. Nincs benne kiépített útvonal és világítás.Kúszni és mászni kell, négykézláb vagy hason csúszva közlekedni. Ez igazi kaland a javából!

Kinek ajánljuk? A korhatár 6-60 év. Mivel a program fizikailag megerőltető, ezért kifejezetten sportos, egészséges résztvevők jelentkezését várjuk. A helyenként szűk átjárók miatt erősen túlsúlyos résztvevőknek a program nem ajánlott!

Az indulás helyszínének megközelítése: a Kolosy térről induló 65-ös busszal lehet megközelíteni, az ötödik megállónál (Pál-völgyi-barlang) kell leszállni. Gépkocsival a Hármashatár-hegy felé vezető Szépvölgyi úton kell haladni, a Pál-völgyi-barlang tábla már messziről látható lesz. https://www.barlangaszat.hu/barlang-megkozelitese

Kérjük, hogy viseljenek kényelmes, szabad mozgást lehetővé tévő ruházatot, és hozzanak magukkal piszkolható zárt cipőt! Öltözők a Pál- völgyi- barlang fogadóépületében találhatóak.

A barlangtúrát vezeti: Németh Tamás barlangász

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából kedvezményes részvételi lehetőséget kínál a barlangtúrán 10 fő számára a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával együttműködő barlangász társaság. A program egységes díja kedvezményesen 8.000 Ft/fő.

Az ár tartalmazza a felszerelés (overall, sisak, fejlámpa) használatát.

Regisztráció: max. 10 fő         

Regisztrálni az alábbi email címen van lehetőség: ivvnmatyasbarlang@gmail.com

Miután a barlangtúrára regisztrált, a barlangász társaság felveszi Önnel a kapcsolatot. A barlangtúrán az vehet részt, aki a regisztrációt követően befizeti a túra részvételi díját a barlangász társaságnak, és ezt a társaság visszaigazolja.

Bővebb információ és szabályozások:

A túra betelt, több jelentkezőt nem tudunk fogadni. 

Idegenvezető: Németh Tamás barlangász

18. ÉRD - Időutazás Érd-Ófaluból Érd-Óvárosba - helytörténeti séta Bíró Gábor idegenvezetővel

Indulás időpontja: 2024-02-25 13:00
Indulás helyszíne: Érd-Óváros
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 60 perc

LÉGY VILÁGJÁRÓ ÉRDEN! Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából az Érdi Galéria által szervezett programok

Az Idegenvezetők Világnapján először mutatkozik be Érd. Nincs messze Budapesttől, vonattal pár megálló a távolság. Miért is utazzunk Kelenföldről Érdre? Kérdezzük meg az Érdi Galéria közművelődési szakemberét, aki idegenvezetőként a világnapok hagyományos szereplője vagy a helytörténeti séta vezetőjét, aki garantáltan idegenvezető szemmel mutatja be a település értékeit. Tekintsék meg a város kulturális, egyházi intézményeinek és művészeinek az együttműködésében létrejött programot- a matinétól a fáklyás felvonulásig. Érezzék jól magukat Érden!

Utazás egyénileg: a Kelenföldi pályaudvarról 11:45 vagy 11:57-kor induló vonatokkal

Érkezés: 12:00-kor vagy 12:14-kor Érd Felső vasútállomásra

Találkozó: 12:15-kor vagy 12:25-kor az Érdi Galériában (Érd, Fő térről nyílik a bejárat, a Polgármesteri Hivatallal szemben)

A megérkezés után az Érdi Galériában lehetőség nyílik mosdóhasználatra, információkra, továbbá egy rövid kis egyéni játékra az Érdi Galéria Téli Tárlat 2024 időszaki kiállításán.

Majd az Érdi Galéria munkatársai útbaigazításával a sétára jelentkezők felszállnak a 12:51-kor induló érdi helyi autóbuszra, amellyel alig 10 perces utazással eljutnak Érd-Óvárosba, a séta kezdetének helyéhez, az érdi Hősök teréhez.

A helytörténeti séta útvonala: Hősök tere, Szent Sebestyén, Szent Rókus és Szent Rozália kápolna, Hamzsabég tér, Minaret, Ófalusi gát, Vízmérce, Egykori Termál Hotel, Szent Mihály kút, Érdi Szent Mihály templom, II. Lajos Emlékmű, Szapáry-kastély

Belépőjegy: a programon a részvétel ingyenes az Idegenvezetők Világnapja alkalmából!

Azonban a helyi buszjáratra - amivel az Érdi Galériától Érd-Óvárosba tud eljutni - a menetjegyet minden résztvevőnek meg kell váltani, amit az Érdi Galériában is meg tud venni.

Regisztráció: kanizsai.eszter@szepesmk.hu (Maximum 25 fő)

Bővebb információ: Kanizsai Eszter közművelődési szakember +36 20 569 0455

A regisztrációnál kérjük, tüntesse fel: Idegenvezetők Világnapja / Séta Érd-Óvárosban / 2024.febr.25., vasárnap 13.00-14.00

MEGTELT! A JELENTKEZÉS LEZÁRULT!

Idegenvezető: Bíró Gábor, https://www.facebook.com/kalapeskerek

19. Szent István Bazilika - Épületismertető séta a templomtérben a Szent Jobb, a Kincstár , a Panoráma Terasz és az Altemplom megtekintésével

Indulás időpontja: 2024-02-25 13:30
Indulás helyszíne: Találkozás az idegenvezetővel a Bazilika főbejáratánál, 13.15 perckor (Bp. V. Szent István tér 1.sz.)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 100 perc

Az Idegenvezetők ViIágnapja alkalmából a Szent István Bazilika ingyenes kombinált jegyet ajánl fel a vezetésre jelentkezőknek és eltekint a tárlatvezetés díjától, valamint lehetővé teszi az Altemplom megtekintését is.

Időtartam:

  • a templomtér bemutatása min. 45 perc
  • a Kincstár bemutatása   min. 15 perc
  • az Altemplom megtekintése min. 15 perc
  • a panorama terasz megtekintése egyénileg történik.

Tourguide készülék használata: 500 Ft/fő, amelyet a TourguideSystem.hu szolgáltatónak a helyszínen fizetik a séta résztvevői.

Idegenvezető: Kratofil Zita

Lezárult

20. ÉRD - Titkok és érdekességek: Érd legrégebbi temploma, a Szent Mihály templom – műemléképület- és egyházközségismertető séta

Indulás időpontja: 2024-02-25 14:30
Indulás helyszíne: Érd-Óváros, Szent Mihály templom
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 60 perc

LÉGY VILÁGJÁRÓ ÉRDEN! Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából az Érdi Galéria által szervezett programok

Az Idegenvezetők Világnapján először mutatkozik be Érd. Nincs messze Budapesttől, vonattal pár megálló a távolság. Miért is utazzunk Kelenföldről Érdre? Kérdezzük meg az Érdi Galéria közművelődési szakemberét, aki idegenvezetőként a világnapok hagyományos szereplője vagy a helytörténeti séta vezetőjét, aki garantáltan idegenvezető szemmel mutatja be a település értékeit. Tekintsék meg a város kulturális, egyházi intézményeinek és művészeinek az együttműködésében létrejött programot- a matinétól a fáklyás felvonulásig. Érezzék jól magukat Érden!

Utazás egyénileg: a Kelenföldi pályaudvarról 12:45 vagy 12:57-kor induló vonatokkal

Érkezés: 13:00-kor vagy 13:14-kor Érd Felső vasútállomásra

Találkozó: 13:15-kor vagy 13:25-kor az Érdi Galériában (Érd, Fő térről nyílik a bejárat, a Polgármesteri Hivatallal szemben)

A megérkezés után az Érdi Galériában lehetőség nyílik mosdóhasználatra, információkra, továbbá egy rövid kis egyéni játékra az Érdi Galéria Téli Tárlat 2024 időszaki kiállításán.

Majd az Érdi Galéria munkatársai útbaigazításával a sétára jelentkezők felszállnak a 13:41-kor induló érdi helyi autóbuszra, amellyel alig 10 perces utazással eljutnak Érd-Óvárosba, a séta kezdetének helyéhez. A séta kezdetéig - fakultatív programként - egy rövid séta is beleférhet az Érdi Pincesoron, akár borkóstolóval egybekötve.

A Szent Mihály templom: A templom elődje a 15. század második felében épülhetett. A török korban hadiszertárnak használt épület tűzvész áldozata lett. A török hódoltságot követően betelepült lakosság főként rác – azaz a horvát - volt. A részben lerombolt 15. századi templom szentélyének alapfalait felhasználva, a ma álló templomot 1719-ben valószínűleg ők kezdték építeni és 1723-ban történt a megáldása.
1759-ben sekrestyét építettek hozzá. A korábbi fatorony helyett, 1774-76 között épült a jelenlegi torony.
 Az 1723-ban felszentelt barokk templom berendezési tárgyai nagy részének restaurálása a 2013. évben fejeződött be. A leírások szerint eredetileg Szent Walburga tiszteletére szentelt, ma Jézus Szent Szíve mellékoltár a legkorábbi ezek között. Készítése 1770 körülre tehető, barokk stílusú. Korban a következő, a templom klasszicista főoltára, amely 1818-ra már elkészült és Szent Mihály arkangyal, a templom névadó szentjének szobra áll fölötte. A Szűz Máriának szentelt mellékoltár 1953-ban készült a barokk mellékoltár mintájára.

Belépőjegy: a programon a részvétel ingyenes az Idegenvezetők Világnapja alkalmából!

A sétát vezeti: Süle Zsolt, https://kalandoskuldetes.hu/

Adományokat szívesen fogad a Szent Mihály templom!

Azonban a helyi buszjáratra - amivel az Érdi Galériától Érd-Óvárosba tud eljutni - a menetjegyet minden résztvevőnek meg kell váltani, amit az Érdi Galériában is meg tud venni.

Regisztráció: kanizsai.eszter@szepesmk.hu (Maximum 25 fő)

Bővebb információ: Kanizsai Eszter közművelődési szakember +36 20 569 0455

A regisztrációnál kérjük, tüntesse fel: Idegenvezetők Világnapja / Szent Mihály templom / 2024.febr.25., vasárnap 14.30-15.30

Idegenvezető: Mojzer György plébános és Süle Zsolt

21. The Basilica of Saint Stephen’ s Holy Right Hand and the memory of the saints of the Árpád dynasty - Guided tours in English

Indulás időpontja: 2024-02-25 14:30
Indulás helyszíne: Meeting point: at 14.15 on the right of steps of the main entrance of the Saint Stephen's Basilica ( Bp. V. Szent István tér 1.)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő:

Though for Tourguides' World Day visitors the guided tour is free of charge, entry fee is required: the Saint Stephen's Basilica offers the registered visitors a group-ticket: 1500 Ft/  person for the liturgical aera and 4500 Ft/person as a price of combined ticket for the visitors willing to see the Treasury and Panorama terasz of the Saint Stephen's Basilica

 

Dear Guests!

Welcome on our Basilica-Tour on Tourguides' World Day!

Maybe You know that Saint Stephen's Basilica is one of the most important sights in Budapest. Did You know that this is the church where the feast of the patron saint is an official feast of the political authorities as well? Yes, the feast of the church is at the same time the feast of the foundation of the Hungarian state.

In addition to this, the story of the Basilica is involved with the birth of Budapest as a capital in the late 19th century. The church was planned by the greatest Hungarian architects and the sculptures and paintings were made by the most acknowledged artists.

The iconographical programme presents the pantheon of Hungarian saints together with the saints of the universal church, as Saint Stephen's Basilica - as a neo renaissance cathedral - follows the highest European artistic tradition and standards, such as the first Hungarian saint and king ultimately connecting Hungary to the western community of nations. But, he was not only a successful political and military leader, but an apostle of the Hungarians, the organizer of the Hungarian church, his doctrine about a christian country remained for the later. So when You visit Saint Stephen's Basilica You are not only to face a beautiful and precious building, but the origin and source of Hungarian identity.

This tour is only to show the liturgic area

Since this is a shrine, proper behaviour and dressing is required.

Looking forward to meeting You soon

                                 Zsolt Borsányi licenced guide, church- and culture historian

Idegenvezető: Borsányi Zsolt

Lezárult

22. Bazilika - Épületismertető séta a templomtérben a Szent Jobb , a Kincstár, a Panoráma Terasz és az Altemplom megtekintésével

Indulás időpontja: 2024-02-25 14:30
Indulás helyszíne: Találkozás az idegenvezetővel 14.15 perckor a Bazilika teraszánál (Bp. V. Szent István tér 1. sz.)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő:

A séta időtartama:

a templomtér bemutatása min. 45 perc

a Kincstár bemutatása min. 15 perc

az Altemplom megtekintése min. 15 perc

a Kilátó megtekintése egyénileg történik

Az Idegenvezetők ViIágnapja alkalmából a Szent István Bazilika ingyenes kombinált jegyet ajánl fel a vezetésre jelentkezőknek és eltekint a tárlatvezetés díjától, valamint lehetővé teszi az Altemplom megtekintését is.

Tourguide készülék használata: 500 Ft/fő, amelyet a TourguideSystem.hu szolgáltatónak a helyszínen fizetik a séta résztvevői.

Idegenvezető: Dósáné Imreh Zsuzsanna

Lezárult

23. Budai Vár-barlang teljes túra 2024-02-25

Indulás időpontja: 2024-02-25 15:00
Indulás helyszíne: Találkozó: 15-kor a Bp. I. Szentháromság téren, a Szentháromság-szobor talapzatánál
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 90 perc

A Budai Vár alatt húzódó, több mint 3 kilométer hosszú barlangrendszerben egy körtúrát teszünk, bejárva annak minden izgalmas részét.

Kb. 1,5 órás túránkon megtudjuk, hogyan alakult ki a barlangrendszer, hogyan váltak a természetes eredetű barlangüregek labirintus jellegű pincejáratokká, hogyan hasznosították őket a Várhegy mindenkori lakói – borospinceként, börtönként, óvóhelyként vagy épp underground party-helyként.

Megközelítés: BudapestGO Utazástervező (bkk.hu)

Kérjük, érkezzék időben, a túra pontosan indul - a késve érkezők nem tudnak csatlakozni a csoporthoz, a jegyek értéke nem visszatéríthető.

Ajánlott életkor: 12 év felett

A barlangtúrát vezeti: a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa

Részvételi díj: 3.800 Ft /fő kedvezményes díj az Idegenvezetők Világnapja alkalmából

A túrára a regisztráció ( max. 25 fő ) és a jegyvásárlás kizárólag online lehetséges!

Ezen a linken: Jegyvásárlás

(Az online megvásárolt jegyeket NEM SZÜKSÉGES KINYOMTATNI, erre alkalmas okostelefonon is be lehet mutatni!)

A barlang hőmérséklete kb. 12 °C - os, ennek megfelelő öltözet és kényelmes túracipő ajánlott!

 

Idegenvezető:

24. Egy palota, egy királyságért

Indulás időpontja: 2024-02-25 16:00
Indulás helyszíne: Találkozó 15:45–kor a Budapesti Történeti Múzeum előcsarnokában (Bp. I. kerület, Szent György tér 2.)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő:

Látogatás a Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeumban.

A Budavári Palota az ország történetének egyik emblematikus épülete. Az elpusztult középkori királyi rezidencia helyén 1686-tól, Buda töröktől való visszafoglalásától az 1960-as évekig kísérjük nyomon az épület kiépítését. A kiállítás építészeti tervekkel, fényképekkel, a palota egykori dekorációjának és berendezésének kalandos módon megőrződött emlékeivel és rekonstruált teremrészletekkel mutatja be az újkori palota közel három évszázados történetét, idézi fel egykori lakói alakját.

A tárlatot a kiállítás két kurátora Farbaky Péter művészettörténész (BTM Kiscelli Múzeum) és Rostás Péter művészettörténész (BTM Kiscelli Múzeum) mutatják be az érdeklődőknek.

A részvétel ingyenes, de regisztráció köteles.

Regisztráció: https://forms.gle/pjGrngae9thvkVLc9

A program betelt, több jelentkezőt nem tudunk fogadni!

Idegenvezető:

25. ÉRD - Fáklyás séta Érd legértékesebb műemléke, az egykori Szapáry-kastélyrom területén és pincerendszerében

Indulás időpontja: 2024-02-25 16:00
Indulás helyszíne: Érd-Óváros, Szapáry-kastélyrom
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 60 perc

LÉGY VILÁGJÁRÓ ÉRDEN! Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából az Érdi Galéria által szervezett programok

Az Idegenvezetők Világnapján először mutatkozik be Érd. Nincs messze Budapesttől, vonattal pár megálló a távolság. Miért is utazzunk Kelenföldről Érdre? Kérdezzük meg az Érdi Galéria közművelődési szakemberét, aki idegenvezetőként a világnapok hagyományos szereplője vagy a helytörténeti séta vezetőjét, aki garantáltan idegenvezető szemmel mutatja be a település értékeit. Tekintsék meg a város kulturális, egyházi intézményeinek és művészeinek az együttműködésében létrejött programot- a matinétól a fáklyás felvonulásig. Érezzék jól magukat Érden!

Utazás egyénileg: a Kelenföldi pályaudvarról 14:45 vagy 14:57-kor induló vonatokkal

Érkezés: 15:00-kor vagy 15:14-kor Érd Felső vasútállomásra

Találkozó: 15:15-kor vagy 15:25-kor az Érdi Galériában (Érd, Fő térről nyílik a bejárat, a Polgármesteri Hivatallal szemben)

A megérkezés után az Érdi Galériában lehetőség nyílik mosdóhasználatra, információkra, továbbá egy rövid kis egyéni játékra az Érdi Galéria Téli Tárlat 2024 időszaki kiállításán.

Majd az Érdi Galéria munkatársai útbaigazításával a sétára jelentkezők felszállnak a 15:41-kor induló érdi helyi autóbuszra, amellyel alig 10 perces utazással eljutnak Érd-Óvárosba, a séta kezdetének helyéhez.

A Szapáry-kastélyrom és pincerendszere: A kastély pontos építési idejét nem tudjuk, de valószínűsíteni lehet, hogy a 13. századtól már erődítmény állhatott a helyén. A "Kőkúria" első említése 1519-ből való, amikor az Ákosházi Sárkány család birtokába került. Ebben a kastélyban  II. Lajos a Mohács felé vezető útján szállt meg 1526-ban. 1675-ben házasság révén a birtok és a kastély az Illésházy család kezébe került, majd 1828-tól Batthyány Fülöp, 1848-tól Sina György az érdi uradalom tulajdonosa. Sina Simon 1869-ben neoreneszánsz stílusban átalakította a kastélyt. A kastélyt rövid ideig a Wimpffen és a Károlyi család birtokolta, majd Jezsuita Rendház és Zárda működött a falai között. A II. világháború után a kastélyt a sorsára hagyták, szobáit szükséglakássá alakították.  Az 1971-ben lebontott kastélynak mindössze az egyedülálló középkori pincerésze, és a 19. században kialakított pincerendszere maradt meg.

A séta során a kastély pincerendszerét és a kastély történetét mutatjuk be az érdeklődőknek.  

A sétát vezeti: Süle Zsolt, https://kalandoskuldetes.hu/

Belépőjegy: a programon a részvétel ingyenes az Idegenvezetők Világnapja alkalmából!

Azonban a helyi buszjáratra - amivel az Érdi Galériától Érd-Óvárosba tud eljutni - a menetjegyet minden résztvevőnek meg kell váltani, amit az Érdi Galériában is meg tud venni.

Regisztráció: kanizsai.eszter@szepesmk.hu (Maximum 25 fő)

Bővebb információ: Kanizsai Eszter közművelődési szakember +36 20 569 0455

A regisztrációnál kérjük, tüntesse fel: Idegenvezetők Világnapja / Szapáry-kastélyrom és fáklyás pinceséta / 2024.febr.25., vasárnap 16.00-17.00

MEGTELT! A JELENTKEZÉS LEZÁRULT!

Idegenvezető: Süle Zsolt



Összesítő

  • Duna-menti ókori birodalmi város –Séta az Aquincumi Régészeti Parkban
  • Indulás időpontja:
    2024-02-25 10:00
  • Indulás helyszíne:
    Találkozó 10 órakor az Aquincumi Múzeum és Régészeti Park bejáratánál (1031 Budapest, Szentendrei út 135.)
  • Útvonal:
    Festőház - Mithrasz-szentély - Nagy lakóház, magánfürdővel, atriummal és peristylummal - Marcus Antonius Victorinus lakóháza és Mithraeuma - Kettős fürdő - Macellum- Nagy közfürdő- Kőtár- Múzeum
  • Menetidő:
    2-2, 5 óra
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    20
  • Feliratkozók:
    20
  • Lezárult
  • Emlékeimben Csikágó, szülőföldem
  • Indulás időpontja:
    2024-02-25 10:00
  • Indulás helyszíne:
    Találkozó 10:00- kor a Bp. VII. Damjanich utca és a Dózsa György utca (Városliget)  sarkán
  • Útvonal:
    Damjanich utca -  Rottenbiller utca  - István utca -  Bethlen Gábor tér
  • Menetidő:
    2,5 óra
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    25
  • Feliratkozók:
    25
  • Lezárult
  • A kőbányai zsidóság története
  • Indulás időpontja:
    2024-02-25 10:00
  • Indulás helyszíne:
    Találkozó 10:00-kor a Cserkesz utcai Zsinagóga (Mindenki Templom) előtt, a játszótér felől (Bp. X. Cserkesz utca 7-9.)
  • Útvonal:
    Zsinagóga - Kőrösi sétány - Ligettelkek
  • Menetidő:
    1 óra
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    25
  • Feliratkozók:
    25
  • Lezárult
  • Vízivárosi séták II.
  • Indulás időpontja:
    2024-02-25 10:00
  • Indulás helyszíne:
    Találkozó: 9.45-kor Szilágyi Dezső téri református templom előtt ( Bp, Szilágyi Dezső tér 3, 1011)
  • Útvonal:
    Találkozó: 9.45-kor Szilágyi Dezső téri református templom előtt ( Bp, Szilágyi Dezső tér 3, 1011)
  • Menetidő:
    2 óra
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    30
  • Feliratkozók:
    30
  • Lezárult
  • Tárlatvezetés a Földalatti Vasúti Múzeumban V.
  • Indulás időpontja:
    2024-02-25 11:00
  • Indulás helyszíne:
    ​​​​​​​Találkozó: min. 10 perccel a tárlatvezetések előtt a Földalatti Vasúti Múzeumban (Deák Ferenc tér, Metróállomás aluljáró; bejutás a BKK ügyfélcentrumon keresztül)
  • Útvonal:
  • Menetidő:
    30 perc
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    20
  • Feliratkozók:
    20
  • Lezárult
  • Egyszer volt... - Időutazás a csillagvizsgáló múltjába
  • Indulás időpontja:
    2024-02-25 11:00
  • Indulás helyszíne:
    Találkozó: a Svábhegyi Csillagvizsgáló látogatók számára kijelölt bejáratánál. ( 1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 15-17. )
  • Útvonal:
  • Menetidő:
    120 perc
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    30
  • Feliratkozók:
    30
  • Lezárult
  • Bringóhintóval a Margitszigeten
  • Indulás időpontja:
    2024-02-25 11:30
  • Indulás helyszíne:
    Bringóvár
  • Útvonal:
  • Menetidő:
    2 óra
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    25
  • Feliratkozók:
    25
  • Lezárult
  • Szent István Bazilika - Épületismertető séta a templomtérben a Szent Jobb, a Kincstár , a Panoráma Terasz és az Altemplom megtekintésével
  • Indulás időpontja:
    2024-02-25 13:30
  • Indulás helyszíne:
    Találkozás az idegenvezetővel a Bazilika főbejáratánál, 13.15 perckor (Bp. V. Szent István tér 1.sz.)
  • Útvonal:
  • Menetidő:
    100 perc
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    20
  • Feliratkozók:
    20
  • Lezárult
  • The Basilica of Saint Stephen’ s Holy Right Hand and the memory of the saints of the Árpád dynasty - Guided tours in English
  • Indulás időpontja:
    2024-02-25 14:30
  • Indulás helyszíne:
    Meeting point: at 14.15 on the right of steps of the main entrance of the Saint Stephen's Basilica ( Bp. V. Szent István tér 1.)
  • Útvonal:
  • Menetidő:
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    20
  • Feliratkozók:
    20
  • Lezárult
  • Bazilika - Épületismertető séta a templomtérben a Szent Jobb , a Kincstár, a Panoráma Terasz és az Altemplom megtekintésével
  • Indulás időpontja:
    2024-02-25 14:30
  • Indulás helyszíne:
    Találkozás az idegenvezetővel 14.15 perckor a Bazilika teraszánál (Bp. V. Szent István tér 1. sz.)
  • Útvonal:
  • Menetidő:
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    15
  • Feliratkozók:
    15
  • Lezárult