Energiaválság

Energiaválság

AZ ENEGIAVÁLSÁGGAL ÖSSZEFÜGGÉSBEN ELINDÍTOTT TÁMOGATÁSOK, PROGRAMOK

 

A kormány könnyítést vezetett be a Beruházási Támogatási Programjában

„Míg eddig az a vállalkozás minősült energiaintenzívnek, amely energiaköltsége 2021-ben elérte az árbevétel 3 százalékát, úgy a jövőben ez az elvárás 2 százalékra csökken, mostantól tehát már ezek a vállalkozások is regisztrálhatnak.” közölte november 21-én Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Továbbra is kéri a kormány, hogy a támogatottak védjék meg a munkahelyeket, őrizzék meg a foglalkoztatottak legalább 90 százalékát.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a beruházási támogatási program módosítását indítványozta. Az előzetes várakozásokkal ellentétben jóval kevesebb vállalkozó tud élni a lehetőséggel, ezért a 3 százalékos árbevétel arányos energiaköltség-korlát 2 százalékra való csökkentését javasolta.

Garancia- és hitelprogram nagy- és középvállalkozások számára 

A korábban már bejelentett Gyármentő programon túl egy 200 milliárd forintos keretösszegű garancia- és hitelprogram indításáról döntött a kormány. A program január 1-jétől lesz elérhető a nagy- és középvállalkozások számára.

A program két részből tevődik össze. Egyrészt a Magyar Fejlesztési Bank Zrt (MFB) 100 milliárd forint keretösszegű gyármentő likviditási garanciaprogramot indít, amelyben az MFB állami kezességet és garanciát vállal a forgóeszközhitelekre, a folyószámlahitelekre és a működést finanszírozó hitelekre. Emellett az Eximbank Zrt. 100 milliárd forint keretösszegű gyármentő beruházási hitelprogramja lesz elérhető. Az Eximbank államilag támogatott, kedvezményes és futamidő végéig fix kamatozású beruházási hiteleket nyújt a hazai termelő közép-és nagyvállalatok energiahatékonysági és megújuló energiatermelő beruházásaihoz.

Ez a hitel kiegészítést jelent a már meghirdetett gyármentő program vissza nem térítendő támogatására. Forint hitelek esetén a kamat maximális mértéke 5 százalék, euró alapú hitel esetében 3,5 százalék lehet.

Amennyiben a regisztrált vállalkozások megfelelnek a hitelprogram feltételeinek, akkor olyan vállalkozások is pályázhatnak, akik vissza nem térítendő támogatásra nem jogosultak.

Az elérhető maximális hitelösszeg meghaladhatja a 2 milliárd forintot. 

 

 

Az alacsony szén-dioxid kibocsátású technológiák támogatása

Az Európai Bizottság által irányított Innovációs Alap 2022. november 3-án közzétette harmadik felhívását nagy léptékű projektek számára.

A Zöld átállás segítéséhez az EU Kibocsátás-kereskedelmi Rendszerének (EU ETS) negyedik kereskedési időszakában (2021-2030) az Innovációs Alap maximum 60%-os támogatási intenzitással, vissza nem térítendő támogatások formájában kívánja támogatni a demonstrációs fázisban lévő, alacsony szén-dioxid kibocsátású technológiákat.

Az Innovációs Alap a megújuló erőforrások, a széndioxid leválasztás és tárolás és vagy felhasználás technológiák, energiatárolás, energiaintenzív szektorokban lévő innovatív, alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákra fókuszál.

Jelenleg egy 3 milliárd euró keretösszegű nagy léptékű pályázati felhívás áll nyitva a pályázók előtt. A nagy léptékű projektek esetében a projektjavaslatnak 7,5 millió euró feletti teljes tőkekiadásnak kell lennie és a pályázatban található kritériumnak kötelezően meg kell felelni.

A technikai részletekről és a releváns dokumentumokról ide kattintva találnak bővebb információkat, emellett apályázáshoz az ezen az oldalon található dokumentum nyújthat segítséget. 

Az Európai Bizottság Klímaügyi Főigazgatósága (DG CLIMA) és Éghajlat-politikai, Környezetvédelmi és Infrastrukturális Végrehajtó Ügynöksége (CINEA) a következő online eseményeket szervezi, melyekre ezen a linken tudnak regisztrálni:

•                     2022. november 29. 14:00: Lessons learned seminar, amelyen a második nagy léptékű felhívás statisztikái és jó gyakorlatai kerülnek bemutatásra

•                     2022. november 30. 10:00: Infónap, amely során a sikeres pályázás feltételeiről és a technikai részletekről kaphatnak tájékoztatást.

A projektek benyújtási határideje 2023. március 16. 17 óra.

A pályázók közvetlenül az Európai Bizottság részére küldhetik meg projektjavaslataikat angol nyelven a Funding and Tenders platformon keresztül, így a Minisztérium csak általános információk megosztását tudja garantálni. Az Innovációs Alapról szóló általános információkat illetően pedig az Európai Bizottság honlapjáról juthatnak több információhoz.

Általános jellegű kérdések esetén denes.kobanyai@tim.gov.hu e-mail címen érdeklődhetnek.

 

KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program - Október 20-tól nyújthatók be a támogatási kérelmek

A támogatást olyan kkv-k igényelhetik, amelyek árbevételének több mint 50%-a feldolgozóipari tevékenységből származik, vagy feldolgozóipari TEÁOR-ú főtevékenységgel rendelkeznek.

A jelenlegi gazdasági helyzet sajnos minden vállalkozás számára nehéz – a rezsi árak az egekben, és senki sem tudja, hogy mikor is fog ez a tendencia megállni. Mit lehet azonban tenni ez ellen? Egy megoldás lehet a Feldolgozóipari  KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program!

A kormány 75 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetette a Feldolgozóipari  KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programot annak érdekében, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozásoknál folytatódhasson a termelés, ne kerüljön sor gyárbezárásokra, valamint ezek a vállalkozások ne essenek ki az ellátási láncokból.

A támogatást olyan kkv-k igényelhetik, amelyek árbevételének több mint 50%-a feldolgozóipari tevékenységből származik, vagy feldolgozóipari TEÁOR-ú főtevékenységgel rendelkeznek. Kitétel még továbbá, hogy a vállalkozás 2021-es árbevételének arányában az energiaköltsége – beleértve a gáz, az áram és más üzemanyagok árát – elérte vagy meghaladta a 3%-ot. Amennyiben a pályázó sikeresen elnyeri a támogatást, vállalnia kell, hogy a foglalkoztatotti létszáma nem fog 10%-nál nagyobb mértékben csökkenni. További fontos kötelezettség még nyertesség esetén, hogy a kedvezményezett vállalja, hogy 2024. december 31-ig energiaköltség csökkentő beruházást hajt végre.

Komponensek

A program két komponenst határoz meg. Az „A” komponens keretein belül a kormány a 2022. évi októberi, novemberi és decemberi áram és gázszámlákat fogja vizsgálni, ezek esetében az árnövekedésből fakadó növekmény 50%-ára igényelhető majd támogatás.

„B” komponens kapcsán energiahatékonysági beruházások, gépészeti felújítások kerülhetnek támogatásra, amennyiben ezeket a vállalkozás a Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitel konstrukcióból finanszírozta. Ebben az esetben a hitellel érintett energiahatékonysági beruházás nettó összköltségének 15%-át téríti meg a kormány, önerő kiegészítésként.  

Mindkét komponens esetében 2022. október 20-tól nyújthatóak be a támogatási kérelmek.