Nyilvános zenefelhasználás

ZENE AZ ÜZLETBEN

Egy jó háttérzene kellemes hangulatot teremt, egyes kutatások szerint még a vásárlási kedvünket is javíthatja. Érthető tehát, hogy sokszor találkozunk zenével vásárlás, étkezés, vagy sport, szórakozás során különböző helyeken.

Fontos tudni, hogy a zenehallgatásnak ára van, hiszen a nyilvánosság számára hozzáférhető helyen vagy rendezvényen való élő-, vagy gépzene jogdíjfizetési kötelezettséggel jár.

A szerzői jog alapgondolata, hogy akik a művek nyilvános felhasználásával  fellendítik saját bevételeiket, annak  egy részéből juttassanak az alkotónak is.

Egy hanghordozó vásárlása esetén például, csak magáncélú felhasználásra veszünk jogot, és a műsorszolgáltatók is csupán saját felhasználásra fizetnek jogdíjat, minden új felhasználás új engedélyt igényel. Ez a szabály nem magyar sajátosság, a nemzetközi szerzői jogrendszerbe illeszkedik.

BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG

www.artisjus.hu

Magyarországon több mint 100 éve az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület a szerzők jogkezelője. Nyilvános zenefelhasználás esetén a szervezet honlapján kell regisztrálni, és egy online kalkulátor segítségével személyre szabottan kiszámítható a havi jogdíj mértéke.

Ez függhet az üzlet elhelyezkedésétől, méretéről, típusától és számos, egyéb paramétertől.

Például,egy megyeszékhelyen működő, 100 fős, átlagos étterem havi 18 000 forintot fizet, míg egy kisebb, 50 négyzetméteres ruhaüzlet havi 2.800 forintot.

Zenei rendezvények, koncertek esetében a nettó jegybevétel 9%-a a fizetendő jogdíj.

Az új, regisztrált bejelentők jelentős kedvezményekben részesülnek, ám azok a felhasználok, akiknél ellenőrzéskor nincs engedély, már a teljes árat kötelesek megfizetni.

Ezen kívül, a nem önként regisztrálók, az első negyedévben kétszeres árat fizetnek, ezt költségáltalánynak nevezi a törvény.

Az ellenőrzést az Artisjus régiómenedzserei végzik.

TUDATOS ZENEVÁLASZTÁS

Ha már díjköteles, érdemes tudatosan, az üzlet számára a legjobb megoldást választani.

Ebben számos hivatalos háttérzene szolgáltató áll rendelkezésre, akik a zenén kívül a hangtechnikában, frissülő repertoárban tudnak segíteni. Ha üzletünkben például több magyar előadó zenéit játszuk, kedvezményt kaphatunk a jogdíjból. Az Artisjus honlapján ezekről a  lehetőségekről is tájékozódhat.

A háttérzenéről, és jogszerű használatáról tehát érdemes gondoskodni, hiszen amellet, hogy állandó kiadást jelent, fontos marketingeszköze lehet a vállalkozásnak!

További információk:
www.artisjus.hu
www.zeneveljobb.hu

A jelen összefoglaló anyagnak nem célja mindazon szakmai ismeretek kimerítő jellegű bemutatása, hanem a teljesség igénye nélkül, tájékoztatási céllal kívánunk a vállalkozásoknak segíteni. Esetleges további kérdés esetén forduljanak bizalommal a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarához a tudastar@bkik.hu e-mail címen vagy keresse fel könyvelőjét, vagy jogi képviselőjét. A Kamara nem tudja szavatolni, hogy egyedi ügyekben a hatóságok a tájékoztatásban elhangzott szakmai véleménnyel azonos álláspontot képviselnek, ezzel kapcsolatosan a felelősségét kizárja.

Események
Regisztrált vállalkozások országos keresője
Tovább