Tudnivalók a céges autóról

Cégautó 2020

Szempontok céges autó vásárlásakor:

Autóvásárlás vagy lízing?

A céges autóvásárlás és a lízing között az a különbség, hogy a lízing során a kiválasztott autót a lízingcég vásárolja meg, és havidíj ellenében bérbe adja az ügyfélnek, így a futamidő alatt a lízing cég tulajdona marad a gépjármű.

A törvényi szabályozás lehetővé teszi, hogy ne csak új, hanem használt autót is lehessen lízingelni.  A fő különbség tehát a tulajdonjog alakulásában van, hiszen a hitelből történő vásárlás vagy az egy összegben történő fizetés esetében a gépjármű rögtön a vásárló tulajdona lesz. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a tulajdonjog megszerzéséért összességében kevesebb pénzt fog a járműre költeni. Saját tulajdonú autó esetén a gépjármű szabadon használható, lízing esetén azonban ez korlátozott lehet. A nyíltvégű pénzügyi lízing előnye azonban, hogy a lízingdíj ÁFA-ja az erre vonatkozó feltételeknek való megfelelés esetén visszaigényelhető. A pénzügyi lízingen túl, operatív lízing igénybevételére is van lehetőség, amit akkor érdemes megfontolni, ha a tulajdonjog megszerzése nem kulcsfontosságú. Az operatív lízing, azaz a tartós bérlet előnye, hogy a kifizetett havi bérleti díj elszámolható költségként, valamint nem kötelező az önerő. A havidíj minden szolgáltatást és adófizetési kötelezettséget tartalmaz (cégautó adó és gépjárműadó), valamint az adminisztrációja is egyszerűbb a többi lízing fajtához képest.

A megvásárolt járműveket lehetőség van egy flottakezelő cégre bízni. Ennek az a lényege, hogy a tulajdonos mentesül a céges autók üzemeltetésétől karbantartásától és az ezzel kapcsolatos adminisztratív feladatoktól. A kiszervezésnek köszönhetően nem kell foglalkoznia az ügyintézés terheivel sem.  A szolgáltatás lényege, hogy bármekkora méretű flotta kialakítható, néhány darabtól egészen a több száz céges autóból álló állományig.

A megfelelő jármű kiválasztásánál érdemes figyelembe venni néhány kritériumot, amelyet az anyagi és a kényelmi szempontok miatt érdemes betartani.

 • A jármű mindenekelőtt legyen megbízható
  Egy cég számára a megbízhatóság kulcsfontosságú, hiszen ezeknek az autóknak állandóan használatra alkalmasnak kell lenniük. Minél több időt töltenek a szerelőműhelyekben, annál több kényelmetlenséget és veszteséget okoznak. A kiszervezett szervizelés ráadásul akár napokba is beletelhet.
 • Fontosak a fenntartási költségek
  Az autó vételára mellett, a fenntartási költségekkel is szükséges számolni. Hiába sikerült kedvező áron autót vásárolni, ha az évek során az állandó, havi jellegű költségek magasak lesznek, akkor hosszú távon elvész a vásárlás kezdeti anyagi előnye. Éppen ezért érdemes utánajárni az olyan fenntartási költségeknek, mint az üzemanyag ára, a javítások várható díjai és az egyéb felmerülő kiadások.
 • Biztonság
  A biztonsággal kapcsolatos tényező soha nem lehet kérdés, főleg olyan járműveknél, amiket sokat használnak, hiszen ezek nagyobb eséllyel szenvednek el balesetet. Fontos, hogy ezek az autók magas biztonsági felkészültséggel rendelkezzenek, így az utastérben lévők élete sincs akkora veszélyben, illetve az anyagi kár is kisebb lehet egy esetleges baleset esetén. A jelentős biztonsági tényezők közé tartoznak a korszerű berendezések és a kitűnő eredmény a töréstesztről.
 • Válasszon értékálló autót
  A bemutatott szempontokon túl a választásnál, anyagi szempontból nem érdemes elhanyagolni az értékállóságot sem. A lassú értékvesztés pénzügyi értelemben a legjobb, ráadásul így kedvezőbb döntési helyzetbe kerül. A hamar meghibásodó járműveket a cégek kénytelenek idő előtt eladni és a tevékenység fenntartása érdekében ezeket pótolni.

Abban az esetben, ha nem a célnak megfelelő autót vesz, akkor a fent felsorolt szempontok semmit nem érnek. Éppen ezért a vásárlásnál fontos, hogy a felhasználási körülményekre optimalizáljon. Bizonyos járművek pozitív tulajdonságai a nehezebb terepen jönnek ki, míg másoké az aszfalton: vannak, amiket teherhordásra terveztek, és a presztízsértékű autókról sem szabad elfeledkezni. 

Városi közlekedéshez általában kisebb méretű, alacsony fogyasztású elektromos jármű javasolt. A kényelem és az ergonómia is fontos, viszont az alacsony üzemeltetési díjak, a dinamizmus  és könnyen parkolhatóság sokat is nagyon számít. Ezzel szemben hosszú utakra a kényelem az elsődleges, hiszen ebben az esetben a sofőr akár 4-8 órát is a járműben ülhet. A biztonsági funkciókról, rendszerekről sem szabad megfeledkezni, ugyanis az ilyen utak magasabb rizikófaktorral rendelkeznek. Fontosak még az assistance szolgáltatások, mivel ezek külföldön is gyors segítséget hozhatnak egy probléma során.

Milyen célra használható a céges autó?

Manapság a céges autók a virágkorukat élik. A legkülönbözőbb célokra használják őket, ezért a vásárlásnál nem csak azt kell megfontolni, hogy milyen típusú útra, környezetbe szánja őket, hanem a konkrét helyzeteket, célokat is. A legjellemzőbb felhasználási módok a következők:

 • Személyszállítás - célja általában egy vagy több személy állandó utaztatása, legyen szó munkahelyi ingázásról, ügyfelek felvételéről. Ezek általában rövidebb utakat tesznek meg.
 • Áruszállítás - nagyobb mennyiségű, nehézségű áru mozgatására szolgál. Néhány kilométertől kezdve akár több ezer kilométert is megtehetnek. Bizonyos esetben sajátos biztonsági eljárásokat kell betartaniuk attól függően, hogy mit szállítanak.

Gyakori hosszútávú utak - ez leginkább az ötven kilométernél hosszabb üzleti utakra jellemző, ahol a dolgozónak akár heti rendszerességgel utaznia, vezetnie kell. 

Munkavállalóknak, vezetőknek biztosított autók  - ebben az esetben a dolgozó jogosult a jármű mindennapos, magáncélú használatára. A tulajdonjog azonban nem lesz az övé, azaz a cégtől való távozásakor az autót vissza kell szolgáltatnia.

A felhasználási módból adódóan vannak autótípusok, amelyeket érdemes előnyben részesíteni az adott feladatra.

A furgonok és a kisteherautók megfelelőek az áruszállításra, mivel rendelkeznek rakodótérrel. Fontos szempont még a biztonság és a sofőr kényelme. A magas presztízsű járművek, mint például a klasszikus ötajtós felsőkategóriás limuzinok a vezetőknek ajánlottak.,

A középkategóriás személyautók a dolgozók számára ideálisak, legyen szó belvárosi közlekedésről vagy rendszeres ingázásról.   Az optimálistól eltérő használatnak, anyagi jellegű következményei lehetnek. A kisteherautók nem valók személyszállításra, mivel ahhoz túl magas fogyasztással rendelkeznek, nem elég kényelmesek és nem rendelkeznek megfelelő biztonsági rendszerrel sem. A magas presztízsű jármű nem alkalmas fuvarozásra, hiszen az állandó rakodás hamar tönkre teheti azt.

Az elektromos, a hibrid és a benzines autó

A nagyobb városokban manapság egyre könnyebben elérhetővé válnak az elektromos és a hibrid járművek, ezért a vásárlásnál ezeket a típusú autókat is érdemes számításba venni.    Elektromos, valamint hibrid autók esetén figyelembe kell venni, hogy  az elektromos töltés hogyan oldható meg.. Mindemellett az ilyen típusú autók használata pozitív környezettudatos üzenet lehet a közösség számára. Természetesen a benzines autók mellett is sok érv szól. A piacon több modell található, és ezek a járművek is nagy hatótávolsággal és megbízhatósággal üzemelnek.  Ezzel szemben a meghibásodás az autó forgó-kopó alkatrészei miatt nagyobb valószínűséggel következik be, illetve  a benzines autók nem rendelkeznek parkolási kedvezményekkel.

A környezetvédelem szempontjából az elektromos autó a legjobb választás. Bár jelenleg még szűkebb a piaci választék és magasabb a vételáruk. Hosszú távon olcsóbban fenntartható, a városban autózva gyors, csendes és hatékony közlekedést biztosít.

Cégautó költségei, a cégautó adó

Cégautóadót kell fizetni azok után a személygépkocsik után, amelyek nem magánszemély tulajdonában állnak, vagy magánszemély tulajdonában állnak, de a személygépkocsik után költséget, értékcsökkenési leírást számoltak el.

Személygépkocsinak minősül a négy, illetve három gumiabroncskerékkel felszerelt olyan gépjármű, amely a vezetővel együtt legfeljebb nyolc felnőtt személy szállítására alkalmas.

A Gjt. szerint a cégautóadó tárgyát képezi az a személygépkocsi, amely:

 – nem magánszemély tulajdonában álló belföldi hatósági nyilvántartásba vett, magyar rendszámú személygépkocsi,

– magánszemély tulajdonában álló vagy hatósági nyilvántartásban nem szereplő személygépkocsi, amely után az Sztv.8 szerinti költséget, ráfordítást, vagy az Szja tv. szerint tételes költségelszámolási módszerrel költséget, értékcsökkenési leírást (a továbbiakban együtt: költséget) számoltak el

A cégautóadó fő szabály szerint negyedévenként, önadózással (mely ez esetben adómegállapítási-, adóbevallási- és adófizetési kötelezettséget jelent) kell megállapítani a naptári év minden olyan hónapjára, amelyben az adókötelezettség fennáll. Ezt a naptári negyedévet követő hó 20.napjáig kell bevallani, illetve megfizetni.

Az adó mértéke

Az adó havi mértéke személygépkocsinként, a személygépkocsi kW-ban kifejezett teljesítménye és környezetvédelmi osztályjelzése alapján a következő:

osztályjelzések:                0”-„4”                   „6”-„10”             5”; „14-15”

0-50 (kW)                       16 500 Ft             8 800 Ft               7 700 Ft

51-90 (kW)                     22 000 Ft             11 000 Ft             8 800 Ft

91-120 (kW)                   33 000 Ft             22 000 Ft             11 000 Ft

120 felett (kW)                44 000 Ft            33 000 Ft             22 000 Ft

 

Adókötelezettség keletkezése és megszűnése

A cégautóadót az adóévet képező naptári évben azokra a hónapokra kell megfizetni, amelyekben az adókötelezettség fennállt.

Nem magánszemély tulajdonában lévő gépkocsi: A nem magánszemély tulajdonában álló vagy a nem magánszemély által pénzügyi lízingbe vett, hatósági nyilvántartásban szereplő (tehát magyar rendszámú) személygépkocsi esetén az adókötelezettség a tulajdonszerzés, illetve a pénzügyi lízingbe vétel hónapját követő hónap első napján keletkezik. Az adókötelezettség független attól, hogy a járművel kapcsolatban történik-e költségelszámolás, használják-e vagy esetleg a forgalomból kivonják. Az adókötelezettség annak a hónapnak az utolsó napján szűnik meg, amikor a személygépkocsit a tulajdonos eladja vagy elajándékozza, illetve a lízingbe adónak visszaadja. Megszűnik az adókötelezettség annak a hónapnak az utolsó napján, amelyben a személygépkocsit jogellenesen elidegenítették vagy amelyben a személygépkocsi megsemmisült.

Magánszemély (ideértve az egyéni vállalkozót is) tulajdonában lévő személygépkocsi: Ha a hatósági nyilvántartásban szereplő, magyar rendszámú személygépkocsi magánszemély tulajdonában áll vagy azt magánszemély vette pénzügyi lízingbe, akkor az adókötelezettség annak a hónapnak az első napján keletkezik, ami követi azt a hónapot, amikor a személygépkocsi után a tulajdonos, illetve a lízingbe vevő költséget számolt el. Az adókötelezettség annak a hónapnak az utolsó napján szűnik meg, amelyben a magánszemély utoljára számol el költséget.

Ha a hatósági nyilvántartásban szereplő, magyar rendszámú személygépkocsi magánszemély tulajdonában áll vagy azt magánszemély vette pénzügyi lízingbe, akkor az adókötelezettség annak a hónapnak az első napján keletkezik, ami követi azt a hónapot, amikor a személygépkocsi után a tulajdonos, illetve a lízingbe vevő költséget számolt el. Az adókötelezettség annak a hónapnak az utolsó napján szűnik meg, amelyben a magánszemély utoljára számol el költséget.

Ha a személygépkocsi használatának átengedése ingyenesen vagy másik magánszemély részére ellenérték fejében történik, és a költséget a személygépkocsi után nem a magánszemély tulajdonos, illetve pénzügyi lízingbe vevő számolja el, akkor az adókötelezettség annak a hónapnak az első napján keletkezik, amelyet megelőző hónapban a költségelszámolás ténylegesen megtörtént. Ha a személygépkocsi után a költséget nem a magánszemély tulajdonos, illetve a pénzügyi lízingbe vevő számolja el, akkor a költség első ízben való elszámolásának tényéről és időpontjáról a használó, 8 napon belül a tulajdonost, illetve pénzügyi lízingbe vevőt köteles írásban értesíteni. Ha ezt a nyilatkozattételt elmulasztja, akkor egy esetleges adóvizsgálat által megállapított adóhiányt a használó köteles megfizetni.

Hatósági nyilvántartásban nem szereplő személygépkocsi: A hatósági nyilvántartásban nem szereplő (külföldi rendszámú) személygépkocsi után az adókötelezettség annak a hónapnak az első napján keletkezik, ami követi azt a hónapot, amikor a személygépkocsi után költséget számoltak el. Az adókötelezettség annak a hónapnak az utolsó napján szűnik meg, amikor a személygépkocsi után a használó utoljára számolt el költséget

Adókötelezettséggel nem járó esetek

A kifizető által a magánszemély tulajdonában levő személygépkocsi hivatalos használatára tekintettel kifizetett, és személyi jellegű egyéb ráfordításként elszámolt költségtérítés sem a kifizetőnél, sem a magánszemélynél nem keletkeztet cégautóadó-fizetési kötelezettséget, feltéve, hogy a magánszemély nem számol el tételesen személygépjárműhasználattal kapcsolatos költséget.

 Nem keletkeztet cégautóadó-fizetési kötelezettséget az sem, ha a magánszemély tulajdonában álló személygépkocsi után kizárólag a kiküldetési rendelvény alapján hivatali, üzleti utazás költségtérítése címén a teljesített kilométer-távolság Nem keletkezik cégautóadó-fizetési kötelezettség akkor sem, amikor költségtérítés címén (ideértve például a saját gépjárművel történő munkába járás költségtérítését is) a munkában töltött napokra vagy a hazautazásra a munkahely és a lakóhely között közforgalmi úton mért oda-vissza távolság figyelembe vételével kilométerenként legfeljebb 15 forintot kap a magánszemély.19 A 15 forint fölötti rész munkaviszonyból származó jövedelemnek (ezen belül bérnek) minősül, amellyel szemben költség nem számolható el, így többlet-költségtérítéssel kapcsolatosan cégautóadó-fizetési kötelezettség sem keletkezik.

Kötelezettségek:

A cégautóadót az adóévet képező naptári évben azokra a hónapokra kell megfizetni, amelyekben az adókötelezettség fennállt.

Tételes költségelszámolás, ha a magánszemély útnyilvántartás alapján a személygépkocsi után a hivatali, üzleti célból megtett utak arányában tételesen számolja el a költségeket. Nem minősül tételes költségelszámolásnak, amikor az egyéni vállalkozó vagy az őstermelő igazolás nélkül havi 500 kilométer utat számol el átalányban. A költségek tételes elszámolására egyebekben az Szja tv. járművek költségeire vonatkozó szabályai irányadóak.

A kétszeres adózás kizárása

A negyedévre fizetendő cégautóadóból levonható a személygépkocsi után az adóalany terhére az önkormányzati adóhatóság által megállapított gépjárműadó a negyedév azon hónapjaira, amelyben a személygépkocsi utáni cégautóadó-, gépjárműadó-kötelezettsége egyaránt fennállt, feltéve, hogy az adóalany a gépjárműadó fizetési kötelezettségének határidőben eleget tett.

Ha a két adó megfizetésére két különböző személy kötelezett, akkor a levonás nem érvényesíthető.

Események
Regisztrált vállalkozások országos keresője
Tovább