9-es adószám

Az új adószámok 9-essel kezdődnek az egyéni vállalkozók és az adószámos magánszemélyek esetében

2024. március 20-i  Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) közleménye tartalmaz, az új adószámok 9-essel kezdődnek az egyéni vállalkozók és az adószámos magánszemélyek esetében.

Az új 9-es adószám megjelenése nem befolyásolja az eddigiekben megszokott, adószám képzésének szabályait és az adószám ellenőrizhetőségében sem hoz változást. Továbbra is van lehetőség az adószám nyilvánosan történő leellenőrzéséről, amit az újonnan bevezet 9-es szám esetében is megtehetnek az egyéni vállalkozók esetében a nyilvános lekérdező felületen, a https://www.nyilvantarto.hu/evny-lekerdezo az adószámos magánszemélyek esetében pedig a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) honlapjának adatbázisában Adóalanyok lekérdezése - Nemzeti Adó- és Vámhivatal (gov.hu) felületén keresztül ellenőrizhető illetve a NAV-Mobil alkalmazás Adózók lekérdezése menüpontjában is megtehető.

További információkat megtalálnak az adószámok igénylése kapcsán https://nav.gov.hu/adozas-mindenkinek/kezdetek/Adoszam  Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) honlapján található tájékoztatóból.