A BKIK animációs kisfilmmel segíti a fiatalok munkahelyi beilleszkedését

2024-06-13 09:54
A tanulók már az első munkanapjukat megelőzően megismerhetik milyen szabályokhoz kell igazodniuk a munkahelyen.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara fontosnak tartja, hogy a szakképzésben részvevő ágazati alapozó oktatást teljesítő tanulók megfelelő felkészültséggel kezdjék meg duális képzésüket a szakirányú oktatás keretein belül.

A duális képzőhelyek visszajelzései alapján nehéz elfogadtatni a fiatalokkal, hogy a képzőhelyen más szabályok vonatkoznak rájuk, mint a szakképző iskolában.

A Budapest Kereskedelmi és Iparkamara a tanulókat és a duális képzőhelyeket is segíti azzal, hogy a tanulók már az első munkanapjukat megelőzően megismerhetik milyen szabályokhoz, elvárásokhoz kell igazodniuk a munkahelyen.

A képzőhelyektől összegyűjtött vélemények alapján a BKIK szakképzési irodája összeállított tíz jótanácsot, amely a talán legfontosabb tudnivalókat tartalmazza, mindezt egyedi, fiatalos jelleggel feldolgozva.

Varga Zoltán szakképzési vezető elmondta, hogy az animációs kisfilmük most nagyon aktuális, mert több ezer technikumban tanuló fiatal kezdheti meg gyakorlati tanulmányait a duális képzés keretében, szakképzési munkaszerződéssel a nyár folyamán. A téma ugyanakkor szeptemberben ismét előtérbe kerül a szakképző iskolában tanulók körében, mert a 10. évfolyamos diákok kezdik meg a tanulmányokat duális képzőhelyeken.

Annak érdekében, hogy a kisfilm minden érintett fiatalhoz eljusson, a BKIK minden budapesti szakképző iskolának megküldte az anyagot, és a budapesti duális képzőhelyek számára is elérhetővé teszi. Egyúttal kéri, hogy minden érintett diákhoz juttassák el, és az intézmények saját felületein és csatornáin is tegyék elérhetővé a fiatalok számára.

Kisfilmünk itt tekinthető meg.