A BKIK XV. Kerületi Tagcsoportjának vállalkozói találkozója

2023-05-16 09:53
Fenntarthatóság és társadalmi hasznosság téma köré épültek az előadások és a beszélgetés.

Nagy érdeklődés mellet zajlott a BKIK XV. Kerületi Tagcsoport májusi vállalkozói találkozója. A „buzzword”, vagyis a hívószó a társadalmi, gazdasági és környezeti fenntarthatóság volt, e téma köré épültek az előadások, amit kötetlen eszmecsere követett.   

A rendezvényt Szatmáry-Jähl Angéla, a BKIK Önkormányzati Kapcsolatok Kollégiumának elnöke nyitotta meg, a rendezvényen a kerület polgármestere Cserdiné Németh Angéla is részt vett. A program első pontjaként Harsányi Mónika tartott előadást a BKIK immár 3. éve sikerrel zajló Bridge to Benefits programjáról. A program a kkv-k fenntarthatóságának és ezáltal versenyképességének fokozását oly módon célozza meg, hogy egy innovatív tudásmegosztás keretében szemléletformáló és üzletfejlesztési támogatást nyújt a társadalmi és környezeti hatással járó működés elérése érdekében nagyvállalati, civil, felsőoktatási, önkormányzati mentorok bevonásával. A tapasztalat szerint a program sikerét az is jelzi, hogy a mentorként megjelenő nagyvállalatok és a résztvevő kkv-k köré hosszabb távú, kölcsönös előnyökön alapuló közösség szerveződik. 

Kiss Gyöngyvér, a Civil Impact Nonprofit Kft. ügyvezetője a CSR formáiról, a társadalmi szerepvállalásról mint vállalkozói attitűdről beszélt, előadásában kiemelve az ESG rendszer egyre nagyobb szerepét a gazdaságban. Az ESG (Environment, Social, Governance) egy olyan hatásmérő rendszer, ami nemzetközileg elismert szabványok szerint sorolja be a vállalatok fenntarthatósági szempontok szerinti működését, ezzel egyfajta etikus modellt szorgalmazva, amely hosszútávon a környezeti ártalom és terhelés minimalizálását garantálja. A téma aktív párbeszédet indított el a XV. kerületi vállalkozók és a meghívott előadók között, felmerültek szabályozási, gyakorlati kérdések és problémák, melyek rávilágítottak a vállalkozások mindennapi nehézségeire. A párbeszéd a közös megoldáskeresés felé haladt, megvilágítva a témakör komplexitását és a teendők, feladatok nagy mennyiségét. 

„A kamarában azt látjuk, hogy a szemléletformálásban még mindig rengeteg teendő van. A gazdasági és anyagi szempontok néha valóban felülírják a fenntarthatóság irányelveit, de azon dolgozunk, hogy ezekben a súlyosan aktuális témákban úgy tudjanak a vállalkozások előre lépni, hogy közben azt érezzék, az újítások, fejlesztések az ő érdeküket is szolgálják, versenyelőnyt biztosítva számukra”- fűzte hozzá az elhangzottakhoz Szatmáry-Jähl Angéla.

A témák alapos átbeszélése után a résztvevők az üzleti ebéd mellett kötetlen hangvételben és jó hangulatban folytatták az eszmecserét fenntarthatóságról, jótékonyságról, vállalati-önkormányzati-civil háromoldalú együttműködési lehetőségekről.