Akikre büszkék vagyunk…

2023-09-13 15:20
Új példaképek születtek a szakmatanulás népszerűsítésére.

A mezőny legmagasabb pontszámával Európa legjobbja lett a Koncsik Zsolt és Bandur Tamás informatikai rendszerüzemeltetők a gdanski EuroSkills versenyen. A szakmák Európa Bajnokságának is nevezett viadalról ezen kívül 5 magyar aranyérmet, 1 ezüst és 4 bronzérmet, valamint 7 kiválósági díjat hoztak haza a magyar csapat versenyzői.

A WorldSkills globális szervezetének égisze alatt már 8. alkalommal szervezték meg az EuroSkills versenyt, idén a tudomány és az ipar számos ágazatában dinamikusan fejlődő lengyel kikötővárosban, Gdanskban. A város példaértékű házigazdája volt a nagyszabású rendezvénynek, amelyet a szervezők valódi kontinensviadal színvonalán valósítottak meg.

A WordSkills és azon belül az EuroSkills olyan versenysorozat, amelyben az egyes szakmák legjobb fiatal képviselői mérik össze korszerű szakmai tudásukat. A résztvevők hosszú felkészülési időszak és hazai előválogatók után jutnak ki a döntőre, ahol szakmájukban elismert szakemberek irányításával és korszerű eszközök segítségével mérik össze tudásukat.

A rangos verseny és a köré épülő nemzetközi szervezet kiváló terepet biztosít a szakmák elismertségét folyamatos építéséhez, hiszen kiváló szakemberekre a világ minden táján időről-időre szükség van. A kamarai munkában a BKIK is kiemelt jelentőséget tulajdonít a szakmatanulás népszerűsítésének, ezért igyekszünk minél szorosabb kapcsolatot kialakítani a szakképzési centrumokkal és a duális képzésben résztvevő cégekkel, foglalkoztatókkal.

Az idei eseményen 43 szakma 600 versenyzője mérte össze a tudását több mint 500 felkészítő tanár támogatásával és 700 önkéntes közreműködésével. A magyar csapat 22 szakmában vonultatta fel a kiválóan felkészített 26 fiatal szakembert, akiket a Szakképzési Centrumok és támogatóik képviselői kísértek el a döntőre.

Gratulálunk a magyar eredményekhez:

ARANYÉREM

Bandúr Tamás és Koncsik Zsolt informatikai rendszerüzemeltetők (csapatverseny) - felkészítő intézmény: BMSZC Pataky István Híradásipari és Informatikai Technikum

A magyar páros egyben mindössze 1 pontot veszítve a maximális 800 pontból elnyerték az Európa legjobbjának járó Jos de Goey – Best in Europe díjat.

Hidvégi János webfejlesztő

Nagy Dániel épületasztalos – felkészítő intézmény: BKSZC Kaesz Gyula Faipari Technikum és Szakképző Iskola

Czimmer Bálint festő, díszítőfestő

Offner Márton víz-, gáz- és fűtésszerelő

EZÜSTÉREM

Farkas Bálint és Kovács Erik ipari robotika versenyszámban, csapatversenyben

BRONZÉREM

Kovács Márton és Ferenczi Krisztofer mechatronika szakmában, csapatversenyben

Stób Attila szárazépítő,

Darabos Lili szépségápoló – felkészítő intézmény: BKSZC Erzsébet Királyné Szépészeti Szakgimnáziuma

Pál Blanka ápolás és gondozás versenyszámban.

KIVÁLÓSÁGI DÍJ

Kiemelkedő, 700 pont feletti teljesítményért további 7 versenyszámban vehettek át kiválósági érmet a magyar fiatalok:


Perge Zsolt fodrász
Zalányi Bence bútorasztalos – felkészítő intézmény: BKSZC Kozma Lajos Faipari és Kreatív Technikum

Szabó Bence villanyszerelő
Bősze Eszter virágkötő
Ölbei Zsolt autószerelő
Nagyfi Máté grafikus
Adamcsek Gergely és Tóth Levente kertépítők