Asztalos Istvánt, a rendezvényt szervező Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnökét kérdeztük.
A BKIK fő támogatója volt a közelmúltban megrendezett IV. Magyar Gasztronómia Napja rendezvénynek. Hogyan sikerült a rendezvény?
A BKIK immár negyedik éve támogatja rendezvényünket, így kijelenthető, hogy a siker részben az ő érdemük is. Nagy Elek elnök úr az elsők között ismerte fel, hogy a magyar gasztronómiának szüksége van széles körben népszerű új programokra, amelyek elősegítik az iparág megújulását.
Emellett kiemelten fontos a kollégák ösztönzése, tudásuk bővítése és szakmai kapcsolataik erősítése, hiszen ezek jelentősen hozzájárulnak a szakma megtartó erejének növeléséhez. Csak egy példa: a COVID-járvány idején, amikor az elvándorlás különösen nagy problémát jelentett, tagságunkból és versenyzőink közül egyetlen szakember sem hagyta el az országot. Ez önmagában is bizonyítja a közösség erejét és a program jelentőségét.
A pályaorientáció szintén kulcsfontosságú tényező, amelynek érdekében Csókay Ákos javaslatára beépítettünk egy rajzversenyt is programjaink közé. Hiszünk benne, hogy ha a fiatalokat vizuálisan is szembesítjük a szakmánk szépségeivel, egyre többen választják majd ezt a hivatást. Ráadásul már vannak jó példáink. Az idei évben négy országból 474 pályamű érkezett, ami nagyszerű visszaigazolása annak, hogy a kezdeményezés sikeres és inspiráló.
Ez is bizonyítja, hogy munkánk valódi hatást gyakorol a magyar gasztronómiai közösségre, és egyre szélesebb körben érdemes terjeszteni azt a szemléletet, amelyben hiszünk.
A korábbi évekhez képest mennyiben változott a résztvevők, érdeklődők száma és a rendezvény tartalma?
A verseny nyolc éve töretlen népszerűségnek örvend, és az idei esemény mérföldkőnek számít: hét önálló programelemből álló, széles körű rendezvényt szervezhettünk, amely minden várakozást felülmúlt. A IV. Magyar Gasztronómia napja című rendezvényünk minden várakozást felülmúlt, hatalmas sikerrel zárult. Ha csak a számokat nézzük, akkor hét féle versenyben 130-nál is több csapat mérette meg magát. De az is egy jó -de persze kiragadott- példa, hogy Facebook-oldalunkat 583 000 ember követte a verseny ideje alatt, és posztjaink 5 000 reakciót és hozzászólást kaptak azon a héten!
Ez az aktivitás is megerősíti, hogy a Magyarország Étele® program nem csupán nemzeti érték, hanem valódi szakmai és közösségi értéket teremt, évről évre egyre nagyobb hatást gyakorolva a magyar gasztronómiai közösségre.
Mindezek alapján kijelenthető, hogy eredményeink önmagukért beszélnek, és örömmel tapasztaljuk, hogy programunkat egyre többen kísérik figyelemmel. Az emberek felismerték a kezdeményezés jelentőségét, és tudják, hogy erre a tevékenységre szükség van.
A jövőben célunk, hogy még nagyobb léptékben terjesszük azt a filozófiát, amelyben hiszünk, még több szakmai és közösségi elemmel bővítve programjainkat, hogy tovább erősítsük a magyar gasztronómia fejlődését és összetartását.
A rendezvény tapasztalatait is figyelembe véve Ön szerint hol tart napjainkban a magyar gasztronómia?
A magyar gasztronómia köszöni jól van. Persze ez csak a hazai kínálat megreformálására vonatkozik. Az új magyar gasztronómia egyre szélesebb körben terjed, és úgy látjuk, hogy ebben a mi munkánknak is szerepe van. Néhány évvel ezelőtt sokak számára elképzelhetetlen volt, hogy a magyar konyha ismét utat tör magának – ma viszont már egyértelműen tapasztalható a visszatérés a gyökerekhez. Örömmel látjuk ezt a folyamatot, hiszen kezdetben ez még korántsem volt ennyire egyértelmű. Mi mindig is azt vallottuk, hogy a mi gasztronómiánk a világ bármely konyhájával felveszi a versenyt, nincs a világon még egy nemzet, melynek annyi féle levese, főzeléke, és jó étele lenne, mint nekünk, egy különbség azonban van: mi nem vagyunk rá legalább olyan büszkék, mint a franciák, az olaszok…
A kollégák képzésére és motiválására hatalmas szükség van, hiszen ők fogják kinevelni a következő generációt, de ehhez nekik is támogatásra van szükség. Sajnos az elmúlt években sokan magukra maradtak, aminek mára látható következményei vannak – különösen a munkaerőhiány területén.
Az üzletek működésével kapcsolatban elengedhetetlen a bürokrácia csökkentése, hogy a hazai vállalkozások ne kerüljenek hátrányba egy EU-s ország vállalkozásaival szemben. Mindent meg kell tenni azért, hogy a szakma szereplői beleszólhassanak az iparáguk szabályozásába, hiszen ez alapvető feltétele a fejlődésnek. Jó példaként szolgált az ÁKT-k megalakulása, amelyek kezdetben nagy sikerrel működtek, a delegáltak rengeteg munkát végeztek. Később azonban a folyamat ellaposodott, sőt rossz irányba fordult. Bízunk benne, hogy az országos kamara vezetésében történt változások elősegítik a szükséges szemléletváltást, és biztosítják a fejlődéshez elengedhetetlen lépéseket.
Az előttünk álló feladatok egyértelműek: összefogás, szakmai támogatás és hosszú távú stratégiai gondolkodás kell ahhoz, hogy a magyar gasztronómia továbbra is erősödjön, és méltó módon képviselje hagyományainkat és identitásunkat.
BKIK számára kiemelt fontosságú a fiatalok szakképzése, Ön szerint mennyire vonzó a fiatalok számára a gasztronómia, mint hivatás?
Régen nemcsak a mi szakmánk, hanem az egész vendéglátóipar elit hivatásnak számított. Élénken élt egy kép, amely azt sugallta, hogy aki ezt az utat választja, annak sokat kell dolgoznia – nincs hétvége, nincs ünnepnap –, cserébe viszont stabil megélhetésre számíthat. Ma már ez a kép nem teljesen igaz, sőt sokakat kifejezetten elriasztanak ezek a tényezők.
Persze nem vitás, hogy a főzőműsorok népszerűsége és a topséfek jelenléte inspiráló lehet a fiatalok számára, de amennyire ez hasznos, annyira torz képet is fest a szakmáról. Sokan elképzelik a csillogást, majd az első valódi szakmai kihívásoknál lemorzsolódnak, mert a valóság távol áll a televíziós világtól.
Ezért kulcsfontosságú, hogy a diákokat egyre közelebb hozzuk a valódi szakmai élethez, bemutassuk számukra annak igazi szépségét és olyan erős szakmai közösségeket építsünk, amelyeknek korábban meghatározó szerepük volt a következő generációk kinevelésében.
Mi évek óta együttműködünk a BKIK-val ezen célok megvalósítása érdekében, és rendezvényeink is hűen tükrözik ezt az elkötelezettséget és szemléletet.
Köszönjük az interjút, további sok sikert kívánunk!