Interjú a szakképzési rendszer előnyeiről és a duális képzésben rejlő lehetőségekről

2024-02-02 10:23
Fontos bemutatni, hogy milyen karrierlehetőségeket kínál életpálya szinten a szakképzés.

Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár a minap hosszabb interjúban adott átfogó képet a hazai szakképzési rendszer jelenlegi helyzetéről és a duális képzés lehetőségeiről az Inforádióban. Varga Zoltán szakképzési vezetőnket arról kérdeztük, hogy a BKIK hogyan kapcsolódik ebbe a rendszerbe és hogyan tudja segíteni a duális képzésben résztvevő cégeket, vállalkozásokat.

Milyen újdonságokat tartalmazott az interjú a duális képzési rendszerrel kapcsolatosan?

A duális képzés fontosságát, az oktatásban betöltött szerepét nem lehet eleget hangsúlyozni.  Az interjú egy újabb, fontos lépés az érintettek tájékoztatásában, hiszen több olyan dolgot is hangsúlyozott, amely talán kevésbé ismert a pályaválasztás előtt állók számára.

Ezek közül a két legfontosabb – és sokan még mindig nincsenek ezekkel tisztában -, hogy két szakma elsajátítása mindenki számára ingyenesen elérhető (ennek részletei megtalálhatóak a BKIK által összeállított szakmatanulási kisokosban), valamint hogy a szakképzésben is vannak nyitott lehetőségek az egyetemeken  történő továbbtanulás terén.

A technikumban tanulók előzetes hallgatói jogviszonyt létesíthetnek a technikumi tanulmányok ötödik évében, illetve jelentős előnnyel indulnak az egyetemi továbbtanulás versenyében, hiszen a technikusi vizsga emelt szintű érettséginek számít. Okleveles technikumi képzésekben tanulók ráadásul olyan kreditpontokat is szerezhetnek, amelyek akár fél évvel is lerövidítheti az egyetemi képzésüket.

                                 Varga Zoltán, szakképzési vezető BKIK

 

A BKIK saját - duális képzéssel kapcsolatos - tapasztalatai egybeesnek az interjúban elhangzottakkal?

Igen, kiragadva egy gondolatot a kis és középvállalkozásoknak valóban terhet jelenthet a tanulófoglalkoztatás, hiszen nem feltétlenül van megfelelő kapacitásuk a tanulókkal foglalkozni és a kapcsolódó adminisztráció is nagy többlet feladatot jelent számukra.

Tapasztalataink szerint, vannak cégek, amelyek visszalépnek a tanulófoglalkoztatásból, de bíztató, hogy nagyon sok új cég is csatlakozik. Az elmúlt egy évben megdupláztuk a duális képzésben résztvevő cégek és képzőhelyeik számát. A 2023. nyarán végbement jogszabálymódosítások eredményeként  a saját dolgozók képzésében érdekelt cégek nagy százalékban kérték nyilvántartásba vételüket.

A szakma tanulás fontossága több alkalommal is visszatérően hangzott el az interjúban, véleményed szerint hogyan lehet ennek a fontosságát hangsúlyozni a nyilvánosság felé?

Fontos, hogy ne csak a szakmák megismertetésére fókuszáljunk, hanem arra is, milyen karrierlehetőségeket kínál életpálya szinten a szakképzés. Meg kell tudnunk mutatni, hogy a különböző élethelyzetben lévő és életkorú embereknek mit kínál a szakképzés. Meg kell ismertetni a fiatalokat azzal, hogyan tudnak bekapcsolódni a szakképzésbe, milyen lehetőségeik vannak a szakmatanulás során, vagy akár, hogy mit érhetnek el sikeres vállalkozóként.

Vannak-e újdonságai a BKIK erre az évre vonatkozó, duális oktatással kapcsolatos terveinek?

A BKIK a továbbiakban is nagy hangsúlyt fordít a pályaorientációra, amelybe minél több duális képzőhelyet is szeretnénk bevonni.

Évek óta kiemelt feladatunk, hogy  tervszerűen segítsük, támogassuk a duális képzőhelyek munkáját, segítséget nyújtsunk számukra a tanulófoglalkoztatás során felmerülő kérdések megválaszolásában, problémák megoldásában. Ehhez fejlesztünk idén olyan eszközöket, amelyek segítenek megérteni a szakképzésben rejlő lehetőségeket, jó gyakorlatokon keresztül megmutatják, hogyan és miért érdemes részt venni a duális képzésben.