Ugrás a tartalomra

KAMARÁK A HAJÓN, középpontban a budapesti vendéglátás

2025-12-03 14:11
BKIK turisztikai idényzáró szakmai fórum

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara novemberben negyedik alkalommal rendezte meg a Kamarák a hajón című turisztikai szakmai fórumát, amelyre területi kamarák, turisztikai vállalkozások, oktatási intézmények és meghatározó költségvetési szereplők képviselői kaptak meghívást. Az idei év fókuszában a vendéglátás állt, különös tekintettel a szezon tapasztalataira, kihívásaira és jövőbeli lehetőségeire.

A rendezvényt Nagy Elek, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitotta meg. Elmondta, hogy a rendezvény helyszíneként szolgáló Budapest Rendezvényhajó tökéletes jelképe a magyar turizmus és vendéglátás kreativitásának, erejének és pezsgésének. Beszédében kiemelte, hogy Budapest ma Európa egyik legizgalmasabb – ha nem a legizgalmasabb – fővárosa, amelyet a folyamatosan  növekvő vendégéjszakaszámok, a sokszínű gasztronómiai kínálat és a nemzetközi fesztiválok tesznek még vonzóbbá.  

A megnyitót követően Szatmáry-Jähl Angéla, a BKIK Kereskedelmi Tagozat elnöke köszöntötte a vendégeket: Külön öröm számomra, hogy már nem csak a budapesti vállalkozások, hanem az ország több megyéjéből is érkeztek vállalkozók a kamara eseményére. Jelenlétük egy üzenet. Üzenet, hogy a turizmus egy közösség, és együtt próbáljuk majd megtalálni a megoldásokat.”

Ezt követően dr. Bódi Viktória, a BKIK főtitkára külön köszöntötte a résztvevő területi kamarák, a turisztikai vállalkozások, az oktatási intézmények és a turizmusban meghatározó költségvetési szereplők képviselőit.

A szakmai program első előadója Gerendai Károly, a Costes Group alapító tulajdonosa volt, aki a vendéglátás szervezésének „tudományát” mutatta be a fesztiválok működésén keresztül. Ezt követően Bán Teodóra engedett betekintést a vezetése alatt működő Margitszigeti Szabadtéri Színház kulisszatitkaiba.

Juhász Szabolcs, a Visit Hungary Zrt. turizmus szakmai területének vezetője előadásában kiemelte, hogy a magyar turizmus továbbra is stabil növekedési pályán halad: az idei év első kilenc hónapjában a vendégek száma 6%-kal, a vendégéjszakáké 3%-kal, míg a szálláshely-költéseké 12%-kal emelkedett.

Dr. Barcza Attila, a Parlament Gazdasági Bizottságának alelnöke szintén a turizmus nemzetgazdasági jelentőségére hívta fel a figyelmet, amely a GDP mintegy 13%-át adja, így a magyar gazdaság egyik meghatározó motorja.

A rendezvényen egy mini fórumra is sor került, ahol Gerendai Károly, Varga Vivien (Platán Gourmet Étterem), Kvasznicza Ferenc (Pajta Étterem) és Pohner Ádám (Iszkor Bisztró) osztották meg tapasztalataikat a Michelin-csillag megszerzésének kihívásairól.

A BKIK korábbi rendezvényeiről készült beszámolóit a https://bkik.hu/korabbi-esemenyek oldalon tekinthetik meg.