Kooperáció, hálózatosodás és szabálykövetés

2023-12-01 13:01
Kritikus sikertényezők a régió kis- és középvállalkozói szektor fejlődésében

A stratégiai gondolkodás közös cselekvést igényel a vállalatok részéről; ma már legalább akkora szerepe van a kooperációnak, mint a versenynek – ez volt az egyik fontos konklúziója az Ifjúsági Vállalkozásélénkítő Egyesület által szervezett, „Opportunities to Raise Compliance Awareness in the V4 Countries” című konferenciának. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szakmai közreműködésével és a CIPE (Center for International Private Enterprises) támogatásával megrendezett eseményen elhangzott: olyan kamarákra, szövetségekre van szükség, amelyek együttműködésre tudnak ösztönözni, és képesek erősíteni a vállalkozások hatékonyságát, illetve nemzetközi versenyelőnyhöz tudják juttatni tagjaikat.

Kerekasztal beszélgetés
 A beszélgetés címe: Compliance tudatosság az üzleti kultúrában
Résztvevők: Martin Jacko, Bácsfalvi András, Martin József Péter, Martin Jacko, Bíró ferenc, Balog Ádám

Az esemény egy hosszabb, idén kezdődött rendezvénysorozat fontos mérföldköve volt, amelynek keretében a Győr-Moson-Sopron Vármegyei, a Hajdu-Bihar Vármegyei és a Pécs-Baranya Vármegyei kamarák közreműködésével felmérést végeztek és tréningsorozatot szerveztek a kis- és középvállalkozások szabálykövetési hajlandóságáról, tudatosságáról és igényeiről. Ennek során kiderült, hogy a hazai cégek jelentős része érdekelt a tisztességes üzleti gyakorlatot folytató vállalatok hálózatosodásában, és keresik a szakmai támpontokat az etikus, szabálykövető magatartáshoz.

A konferencia egyik fontos témája ennek nyomán az volt, hogyan lehet bevonni a kis- és középvállalati szektort a törvényhozásba, és hogyan tudják őket ebben támogatni a kamarák, üzleti szövetségek.

A rendezvény azt is megerősítette, hogy a V4 országokban működő kis- és középvállalatok olyan kulturális egységet is alkotnak, ami alapjául szolgálhat a hálózatosodásnak a regionális szinten, és lehetőséget ad arra is, hogy piacaik nagyobb egységet képezhessenek, és a vállalkozások megtalálják és kihasználják az együttműködésben rejlő előnyöket.

Balog Ádám
 a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, alelnöke

A 2023. november 22-i rendezvény létrejöttét a BKIK-n és a CIPE-n kívül a Magyar Közgazdasági Társaság, a Lengyel-Magyar Gazdasági Kamara és a Hungarian Business Leader Forum támogatta.