SlowXmas 2023

2023-11-22 11:23
Lassulj le és töltődj fel az ünnepek előtt! Szóljon ez az advent a kulturális feltöltődésről és az élményszerzésről! – hangzik a 2023-as budapesti SlowXmas programsorozat jelmondata.

A Falk Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), a Fashion Street (Deák Ferenc utca) és a Ráday Soho (Ráday utca) közös adventi kalendáriuma november 24. és december 24. között minden napra tartogat valamit az arra járóknak. A szervezők, azaz a Bevásárlóutca Menedzsment (BUM) a programokat egy csokorba gyűjtve a www.bevasarloutca.hu/slowxmas oldalon teszi kereshetővé.

„A SlowXmas gondolata három utca együttműködésében, és a BUM közreműködésében fogalmazódott meg még 2017-ben, amikor is szerettünk volna olyan adventi programot nyújtani, amely a rohanásból kiszakítja az embereket és egyúttal a szeretteikkel közösen eltöltött minőségi időt ad számukra” – mondta el Király Gabriella, a BUM menedzsere a program 2023. november 21-én tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette: úgy látják, hogy egyre többen csatlakoznak szívesen a kezdeményezéshez. A látogatottság alapján van is igény a lelassulásra, ezért is szervezik meg immár hatodik alkalommal ezt az egyhónapos eseménysorozatot több tucat résztvevővel és több száz programmal.

Mindig vannak új elemek, idén kvízesteket tartanak a szervezők, jövőre pedig egy újság megjelentetését is tervezik, amelyben majd különböző kulturális rovatokon keresztül ismerhetik meg az utcákat és a kezdeményezés eszmei hátterét az olvasók.

Idén a Bartók Béla Boulevard tematizált hetekkel várja majd az odalátogatókat: az egy hónapig tartó rendezvénysorozat keretében számos karácsonyi hangulatot idéző program valósul meg a Bartókon. Kiállítások, forró italok, közös kézműves foglalkozások, finom borok és zenei koncertek, irodalmi beszélgetések, valamint gyerekprogramok várják az érdeklődőket, valamint december 16-án első ízben tartanak Adventi vásárt a Gárdonyi téren.

A Falk Miksa utcában összesen hat aukciós ház található, amelyek az adventi időszakban mind megtartják karácsonyi aukciójukat különleges műtárgyaikból, festményeikből. Így mindenkinek érdemes figyelemmel követnie a Bodó, a Báv, a Kieselbach, a Nagyházi, a Pintér és a VirágJudit Galéria programjait. De a kisebb galériák is készülnek az adventre: kiállítások, programok, karácsonyi hangulatú műtárgyak közül lehet választani, mint például gyertyatartók, régi karácsonyfadíszek. A Falk Miksa utcában rendezett egyik séta témája az aukciók kulisszatitkai lesznek.

A Fashion Streeten a megnyitó napján, november 21-én este jótékonysági kiállítás lesz, Hullan Bea és Shane54 közös kiállítása, december 6-án Mikulás várja a kicsiket és a nagyokat, de lesz az utcában Tóth Vera és Charlie koncert is.

Eközben a Ráday Sohoban kiállítások és színházi előadások tucatjai várják a látogatókat, valamint december 3-án a Bonbonier Édes-mesés délutánt tart a családoknak, de lesz az utcában Kincskereső program is december 9-én és Kvízest december 15-én.

A Bevásárló és Tematikus utcákhoz 2023-ban csatlakozott a Margit-negyed is, akik idén számos programmal tovább színesítik az adventi kínálatot.

Az idei megnyitón részt vettek a bécsi bevásárlóutca menedzsment vezetői (MeinKaufStadt Wien) és a bécsi kamara menedzserei (WKO), valamint a turisztikai divízió vezetője. A budapesti és bécsi szervezetek között évek óta együttműködés van - hiszen maga a Bevásárlóutca menedzsment is bécsi mintára jött létre -, a mostani látogatás pedig megtiszteltetés számunkra és egyben elismerés az eseménysorozatnak.

A szervezők büszkék, hogy az utcák közös adventi összefogása és programsorozata, a SlowXmas már háromszor nyerte el a Magyar Marketing Szövetség szakmai díját, a Városmarketing Gyémánt Díjat.

Program és részletek: www.bevasarloutca.hu/slowxmas