Tajvani delegáció látogatása kamaránknál

A találkozó fő célja a két ország kölcsönös megismertetése volt.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Nemzetközi Kapcsolatok Irodája szervezésében 2023. április 17-én egy 27 fős tajvani delegáció tett látogatást a BKIK székházban. Tajvani részről a delegáció tagja volt - többek között - Mario Tsai, a Taiwan Trade Center Budapest (TAITRA) igazgazója. A találkozón kamaránkat  Balog Ádám alelnök, Csókay Ákos főtitkár, továbbá a BKIK Nemzetközi Külgazdasági Kollégium vezetői, Rév András elnök, Keszthelyi Péter és Bornemisza Miklós alelnökök képviselték.

A találkozó fő célja a két ország kölcsönös megismertetése volt, emellett bemutatták az általuk képviselt cégeket is. Balog Ádám alelnök prezentációjában beszélt hazánk legfontosabb piaci jellemzőiről, s ennek kapcsán ismertette a BKIK történetét, feladatait és működését.

Mario Tsai igazgató Tajvan gazdaságának működésébe engedett betekintést és szemléletesen bemutatta a magyar-tajvani gazdasági kapcsolatokat, valamint magát az országot, kitérve a lakosságra, területre és kereskedelmi volumenre, mindezt összehasonlítva más országokéval is. Kiemelte Tajvan jelentős exportját a Magyarországra érkező ICT eszközök és alkatrészek terén, valamint a Videoton és a Giant vállalatokkal fennálló partnerséget. Emellett említést tett a Tajvan és Magyarország közötti, kiemelkedő export adatokkal bíró kerékpár-alkatrész kereskedelemről. Hangsúlyozta Tajvan növekvő szerepét a geopolitikai feszültségek, a COVID-19 és a kereskedelmi konfliktusok által nehezített globális ellátási láncban, különösen az ICT ágazatban, ahol több országra kiterjedő gyártás és magas piaci részesedés jellemző.

Példaként említette az ACER, az ASUS és az Apple iPhone márkákat, amelyeket tajvani vállalatok szerelnek össze Kínában és Indiában. Emellett beszámolt Tajvan együttműködéséről az Egyesült Államokkal, Indiával és a Cseh Köztársasággal. Szót ejtett Joe Biden amerikai elnök látogatásáról Tajvan új, az USA Arizona államában épített félvezető-gyárában. Bemutatta a partnerségek kiépítésére és a globális ICT ellátási lánc zavarainak elkerülésére irányuló erőfeszítéseket többek között olyan platformokon keresztül, mint a TAIWANTRADE. Előadásában hangsúlyozta, hogy a tajvani gépipar versenyképes a globális piacon, a különböző kategóriákban elért előkelő helyezésekkel, valamint felhívta a figyelmet a tajvani beszállítók felkutatására szolgáló Taiwan Smart Machinery platform elindítására.

A tajvani cégek képviselői különböző szektorokból érkeztek, mint például autóipar, elektronikai ipar, szépségipar, élelmiszeripar, textilipar, gépipar, stb.