Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

2024-05-08 14:52
500 millió forint keretösszeggel indulnak a pályázatok

Felhívjuk a vállalkozások figyelmét egy ùjabb, a tevékenységüket támogató pályázati lehetőségre.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is.

A hazai innovációs stratégiai intézkedéscsomagban, a Neumann János Programban (NJP), a Kormány célul tűzte ki az iparjogvédelmi oltalmak számának jelentős emelését – ma ugyanis 1 milliárd euró GDP-re Magyarországon 1,5 szabadalmi bejelentés jut, míg az EU-átlag 3,5. Ezért is döntött úgy a Kormány az NJP keretében, hogy 2024-től 75%-kal csökkenti a szabadalmi bejelentési és fenntartási díjakat a magánszemélyek, kkv-k, egyetemek és kutatóintézetek részére − ezzel a magyarországi lett a legkedvezőbb díjszabás az említett kör számára egész Európában.

A kutatás-fejlesztési eredmények és az innovatív ötletek úgy hasznosíthatók leghatékonyabban, ha megfelelő jogi védelmet kapnak. Ez a lépés létfontosságú ahhoz, hogy a befektetett erőforrások – idő, pénz, szakértelem – ne csak megtérüljenek, de hosszú távú piaci előnyt és annak megfelelő hasznot hozzanak.

Jó hír, hogy a piaci szereplők Magyarországon is egyre tudatosabbak ezen a téren, mind gyakrabban kérnek oltalmat az általuk fejlesztett termékre vagy technológiára a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál (SZTNH). A szemléletformálás keretében a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) hosszú ideje célzott pályázatokkal támogatja, hogy minél szélesebb kör – akár a legkisebb mikrovállalkozás is – éljen ezzel a lehetőséggel. A most meghirdetett pályázati felhívás 500 millió forintnyi keretösszegéből az érintettek 100% vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a szabadalommal, használatiminta-oltalommal, növényfajta-oltalommal, formatervezési mintaoltalommal vagy védjegyoltalommal kapcsolatos hazai és nemzetközi SZTNH-eljárások finanszírozására – ide értve például az iparjogvédelmi tanácsadást, az ügyvivői szolgáltatást, valamint a hatósági díjak költségét is.

„A szellemi tulajdon védelme és hasznosítása az egyik legfontosabb katalizátora a hazai innovációs potenciál kiaknázásának. Tudatosítással, hatékony folyamatokkal, jógyakorlatok megosztásával, illetve hazai és nemzetközi források ajánlásával támogatjuk a piaci szereplőket, egyetemeket, magánszemélyeket a szellemi alkotómunka megfelelő elismerése érdekében. Ez a pályázat egyedülálló módon nyújt lehetőséget a hazai és nemzetközi oltalomszerzés legfontosabb döntési pontjainál felmerülő költségek finanszírozására, így segítve elő végső soron a hazai, európai és nemzetközi iparjogvédelmi oltalom megszerzését”– hangsúlyozza Farkas Szabolcs, az SZTNH elnöke.

„Minden piaci szereplőnek fontos felismerni, hogy a versenyképesség érdekében a szellemitulajdon-védelem területén is lépést kell tartani a konkurenciával. A Neumann János Program egyik kiemelt célja, hogy Magyarországon a szabadalmak száma az évtized végéig megduplázódjon. Ezt a pályázati támogatások mellett azzal is ösztönözzük, hogy az oltalomszerzés egyre több innovációs pályázatunknál alapvető elvárás lesz – teszi hozzá dr. Szabados Zsuzsa, az NKFI Hivatal vállalati innovációs elnökhelyettese.

A most megnyíló két pályázaton vállalkozások, egyetemek és más szervezetek kutatóhelyei és természetes személyek igényelhetnek támogatást szellemi alkotásaik védelméhez. A hasonló céllal meghirdetett korábbi „Iparjog” pályázati konstrukciókban 2015 óta összesen 474 kérelem részesült több mint 730 millió forint támogatásban.

Forrás: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal,Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, sajtóközlemény