Ugrás a tartalomra

Vendéglátó-turisztikai szakképzés Budapesten - van utánpótlás! (5/2. rész)

2025-11-17 08:00
Nagy Editet, a Dobos C. József Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola igazgatóját kérdeztük

A BKIK rendkívül fontos szerepet tölt be a vendéglátó-turisztikai szakképzés budapesti rendszerében is, amelyben ma 1552 vállalkozás, 2502 telephelyen foglalkoztat tanulókat. Öt részes interjú sorozatunkban átfogó képet adunk a vendéglátó-turisztikai szakképző iskolák tapasztalataitól a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum működésének bemutatásán át a méltán híres budapesti Auguszt cukrászda történelméig.

„A Dobos C. József Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola tanulói motiváltak a szakmájuk iránt és szeretik az iskolát”

Nagy Edit igazgatót kérdeztük:

Mutassa be röviden az intézményt!

Az 1895-ben alapított Budapesti Vendéglőstanoncok Szakirányú Iskolája alapításának 100. évfordulóján 1995-ben vette fel Dobos C. József nevét. A Budapesti Gazdasági SZC Dobos C. József Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolában évente 9-10 osztály kezdi meg tanulmányait a pincér-vendégtéri szakember, cukrász és szakács szakmában, valamint érettségire felkészítő 2 éves, illetve rövidített ciklusú felnőttképzésben.

Milyen szerepe van az intézménynek a szakma egészének tekintetében?

Évtizedek óta meghatározó a szerepe: 125 duális partnerünkkel biztosítjuk a jövő nemzedék képzését, évente több mint 1000 diák karrierjét indítjuk el, akár külföldi Erasmus+ lehetőséggel is. Az SZKTV, Schnitta Sámuel Emlékverseny, Letenyei Lajos Emlékverseny díjazottjai vagyunk. A mi diákunk az ország legjobb szakács tanulója - Meister Mihály -, aki Dániában képviselte a magyar gasztronómia utánpótlását a EuroSkills versenyen.

Hogyan látja a fiatalok érdeklődését a szakma iránt?

Az utóbbi 5-6 évben megváltozott a fiatalok vendéglátó szakmák iránti érdeklődése, a cukrász és szakács szakma nagyon vonzó számukra. Tanulóink motiváltak a szakmájuk iránt és szeretik iskolánkat. Sikeres végzett diákjaink közül sokan szívesen visszatérnek hozzánk, amikor zsűritagnak hívjuk őket az évente megrendezésre kerülő Dobos versenyre, vagy előadónak pályaorientációs rendezvényeinkre.

 

BKIK

Nagy Edit,  a Dobos C. József Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola igazgatója