A BKIK támogatja a boltoknak előírt kötelező akciózás július 1-től történő kivezetését

2024-06-26 13:03
Véget értek a kötelező bolti akciózások!

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara több szakmai szervezettel egyetértésben már korábban is javasolta, hogy a Kormány ne hosszabbítsa meg a 2024. június 30-ig hatályos kötelező akciózásra vonatkozó 162/2023 (V.5.) rendeletét, mert annak fenntartása okafogyottá vált.

Javaslatának indoklásában a BKIK arra hivatkozott, hogy a kötelező akciózás bevezetésének indokául szolgáló infláció ellenes kormányzati szándék megvalósult, az infláció 2024. január óta stabilan 4% alatt van.

A BKIK felhívja a figyelmet, hogy a bevezetett online árfigyelő rendszer eredményes működése a versenyhelyzetet a jövőben is hatékonyan és tartósan képes fenntartani, ezért javasolja, hogy a jövőben az online árfigyelő rendszerben történő megjelenés a kisebb boltok számára is legyen támogatott, illetve felajánlja együttműködését az online árfigyelő rendszer „pozitív brand”-ként történő továbbfejlesztésében és népszerűsítésében.

„A BKIK fontosnak tartja, hogy a kötelező akciózás kivezetésének hatására megszűnhet a hazai kisboltokat sújtó nagymértékű árnyomás ár-olló, amely a kis alapterületű, alacsonyabb cikkelemszámmal rendelkező egységeket sújtotta leginkább” – emeli ki Dienes Zoltán, a BKIK Kereskedelmi Tagozatának küldötte, a CBA Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója.