Szentkirályi Alexandra a BKIK-nál: a főváros gazdasági fejlődését akadályozza a jelenlegi közlekedésszabályozás

2024-06-03 09:34
A Budapesti és a Pest vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetőit tájékoztatta terveiről a főpolgármester-jelölt.

A főpolgármester-jelöltek látogatásának sorát a BKIK-ban Karácsony Gergely és Vitézy Dávid után Szentkirályi Alexandra zárta és elmondta, azonnali változtatásokkal készül a város vezetésére. Terveiről kamarai vezetőkkel egyeztetett a budapesti kamara vendégeként. Egyetértettek abban, hogy a fővárosi gazdaság működtetéséhez 500 mrd forintos adóval hozzájáruló vállalkozások ellenében, az ő megkérdezésük nélkül nem lehet a város közlekedését átalakítani.

Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke és Vereczkey Zoltán, a Pest vármegyei és Érdi Kereskedelmi és Iparkamara (PKMIK) elnöke fogadta Szentirályi Alexandrát. A főpolgármester-jelölt asszony megosztotta elképzeléseit és ezzel egyidőben kritikáit Budapest fejlesztésével kapcsolatban. Véleménye szerint már most is kaotikus állapotok tapasztalhatók nap, mint nap a budapesti közlekedésben, míg a 10 évnél régebbi autók kitiltásának tervezete, a rakpart végleges lezárása és a Nagykörúton belüli autókitiltása pedig tovább sújtanák a városban élő és a városban dolgozó szereplőket.

A kamarai vezetők régóta szemléletváltást sürgetnek, amely szerint a közlekedés irányítójának és szervezőjének nem az a fő feladata, hogy forgalmi áteresztő kapacitásokat csökkentsen, tiltásokat vezessen be - ezáltal még a légszennyeződés mértékét és a velejáró egészség-károsodás esélyét is növelve - hanem hogy a közlekedési igény megvalósulását a leggyorsabb és környezetbarát módon segítse elő, ösztönözzön a fentartható megoldások alkalmazására!

Felhívták a figyelmet, hogy a város működésének forrásait nagy részben a gazdasági szereplők, a vállalkozók adóbefizetései adják. A kamara vezetői jelezték, hogy a fővárosi és a kerületi szabályozások összehangolatlansága miatt egyes belvárosi kerületek már most megközelíthetetlenek, elérhetetlenek és parkolhatatlanok a munkájukhoz szükségszerűen gépjárművet használó iparosok, mesterek, kereskedők, szállítmányozók, szerelők és szolgáltatók számára. De ugyanígy az itt található kereskedelmi és vendéglátóipari egységek, boltok, üzletek hozzáférhetősége is jelentősen romlik, ami a bevételek csökkenést, üzletek bezárását és ennek nyomán egyes utcák kiürülését eredményezi már most is. Ezen lépések árát mindannyian (lakosság, vállalkozások és közületek) közösen fizetjük meg.

A budapesti kamara elnöke, Nagy Elek kiemelte, hogy Budapest fejlesztési terveinek – ideértve a közlekedés-fejlesztést is – „aranyrészvényesei” azok a fővárosnak iparűzési adót fizető vállalkozások, akiket a lakosság mellet a leginkább sújtanak az egyre terebélyesedő közlekedési anomáliák. A PKMIK elnöke, Vereczkey Zoltán az átmenő forgalom problémáira hívta fel a figyelmet. A gazdasági folyamatok ismeretében biztosak lehetünk benne, hogy a fővárosi közlekedés ellehetetlenülése hamarosan a vállalkozások csökkenő bevételeiben is megmutatkozik, amely természetes módon vezet majd az általuk fizetendő iparűzési adó csökkenéséhez is.

 

Forrás: Magyar Nemzet

 

A BKIK 2022. júniusában végzett 11.000 fős kutatást a budapesti vállalkozások között, amelyből egyértelműen kiderült, hogy válaszadók közel 70 százaléka nem ért egyet a pesti alsó rakpart autóforgalom előli végleges lezárásával. Erre hivatkozással a BKIK már két évvel ezelőtt szakmai egyeztetést kezdeményezett a fővárossal, olyan partner szervezetek bevonásával, mint pl. az Autóklub, vagy a NiT Hungary, továbbá a Magyar Mérnöki Kamara. A BKIK által bevont valós és tömeges bázissal rendelkező szakmai és társadalmi szervezetek egyetértettek abban, hogy a közlekedés szervezőjének nem az a feladata, hogy forgalmi áteresztő kapacitásokat ötletszerűen csökkentsen, tiltásokat vezessen be, hanem az, hogy a közlekedési igény megvalósulását a leggyorsabb és környezetbarát módon – pl. „smartcity” megoldások alkalmazásával - segítse elő, ezzel is ösztönözve a fentartható megoldások alkalmazását.