Vitézy Dávid a BKIK Nagyvállalati Klubjában: erős víziók és a gazdasági szereplők bevonása nélkül nem fejleszthető Budapest

2024-05-17 13:05
A fővárosi kamara rendezvényén nagyvállalatok vezetőit tájékoztatta programjáról a főpolgármester-jelölt.

Az elmúlt időszak stagnálását követően átfogó fejlesztési programmal készül a város vezetésére Vitézy Dávid. Több témában is ütköztették véleményüket a vállalatvezetők és a főpolgármester-jelölt, azonban egyetértettek abban, hogy a város fejlesztési lehetőségei nagyban függnek a gazdaság erősödésétől. A tervezés irányainak összhangban kell lennie a gazdasági szereplők tevékenységével, ehhez pedig intézményesített szakmai párbeszédre van szükség a vállalkozók és a városvezetés között. A főpolgármester-jelöltet Dr. Balog Ádám, a BKIK általános alelnöke fogadta a fővárosi kamara Nagyvállalati Klubjában.

Amennyiben versenyben akar maradni Budapest a régió dinamikusan fejlődő nagyvárosaival, évtizedek óta halogatott, strukturális fejlesztésekre van szükség. Biztosítani kell a magas hozzáadott értékű innovációra, K+F-re és a magas színvonalú egyetemi háttérre alapozó, illetve azt használó iparágak letelepedését. A lakóingatlanok építését fel kell gyorsítani a rozsdaövezetekre koncentrálva, azonban összhangban a közlekedési infrastruktúra lehetőségeivel. Meg kell oldani Budapest tehermentesítését a rajta áthaladó transzeurópai tranzit útvonalaktól és fejleszteni kell a tömegközlekedési hálózatokat.

Az utóbbi infrastrukturális fejlesztés kapcsán a főpolgármester-jelölt megemlítette, hogy Budapest és az agglomerációja együttesen a  magyar gazdaság 40%-át adja úgy, hogy a lakosság több, mint harmada lakik és dolgozik itt.  Ahhoz, hogy ezt a komoly nemzetgazdasági súlyt minél összehangoltabban lehessen kihasználni és fejleszteni, egységes közigazgatási gondolkodás kialakítására lenne szükség.  Ehhez képest a főváros és az egyes helyi önkormányzatok jelenleg a saját érdekeik mentén akadályozzák a kollektív fejlesztési szándékot.

A gazdasági szereplőket, vállalkozásokat érintő programpontjai közül olyan témákat emelt ki a főpolgármester-jelölt mint a fővárosi ingatlanfejlesztések, különös tekintettel a bérlakáspiacra, a turizmus helyzete, ide értve a fürdők jobb kihasználását, a vásárcsarnokok elértéktelenedése, a bulinegyed szabályozása vagy a taxiszolgáltatás további fehérítése. Az interaktív beszélgetés során szó volt még a smart city megoldások alkalmazhatóságáról a fővárosi közlekedésszervezésében, új Duna-hidak kilátásairól és az egyes közszolgáltatások digitalizációjáról.

Dr. Balog Ádám, általános alelnök, a rendezvény házigazdájaként megerősítette azt a valamennyi jelöltnek címzett kamarai javaslatot, hogy megválasztásuk esetén a jövőben a gazdasági szereplők bevonásával és helyzetbe hozásával tervezzék a városfejlesztést, hiszen a források legnagyobb részben a vállalkozásoktól származnak. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a gazdasági szereplők és a főváros vezetése közötti intézményesített kapcsolatot megteremtik és fenn is tartják Vitézy Dávid megválasztása esetén.

A BKIK közel egy éve indította el Nagyvállalati Klubját azzal a céllal, hogy exkluzív platformot biztosítson a budapesti gazdasági élet meghatározó közép- és nagyvállalatai számára, ahol a cégek első számú vezetői találkozhatnak a gazdaságpolitika kiemelt irányítóival, kormánytagokkal és fővárosi, illetve kormányzati képviselőkkel.

A Klub vendége volt a közelmúltban Karácsony Gergely, a soron következő esemény meghívottja pedig Szentkirályi Alexandra lesz annak érdekében, hogy a résztvevő cégvezetők megismerhessék a mindhárom főpolgármester-jelölt programját, elképzeléseit a Budapest fejlesztéséről.